Aan de slag met het meten van de digitale vaardigheid

Gepubliceerd op: 17 oktober 2024Geschreven door:
Digitale Vaardigheid meten van jouw organisatie met de AVK Digitale Vaardigheidsmeter

In de huidige digitale wereld is het essentieel om bij te blijven met technologische ontwikkelingen. Als AVK noemen we dat Digitaal Vitaal blijven. Organisaties en mensen die daar werken kunnen er niet meer omheen om hun digitale vaardigheden door te ontwikkelen. Maar hoe weet je waar je staat als organisatie? En welke vaardigheden je moet verbeteren? Daarom is het van belang de digitale vaardigheid te meten!

Wat is een Digitale Vaardigheidsmeting?

Een digitale vaardigheidsmeting is een evaluatieproces dat je huidige niveau van digitale kennis en gedrag beoordeelt. Dit kan variëren van basisvaardigheden zoals het gebruik van e-mail (Outlook) en bijvoorbeeld spreadsheets (Excel), tot vaardigheden die in het moderne tijdperk steeds meer relevant zijn zoals:

Het belang en de voordelen van het meten van digitale vaardigheden

Waarom is het meten van digitale vaardigheid belangrijk, zal je je afvragen? Graag zet ik de belangrijkste punten op een rij.

  1. Weten waar “we” staan: Na een digitale vaardigheidsmeting weet je hoe de organisatie er voor staat met digitale vaardigheden en kan je verschillen analyseren tussen bepaalde organisatie-onderdelen en teams. Ook heeft de medewerker zelf inzicht in waar hij/zij zelf staat.
  2. Identificatie van sterke en zwakke punten: Een vaardigheidsmeting helpt je om te begrijpen waar de sterke punten liggen en welke gebieden verbetering behoeven. Dit is cruciaal voor het bepalen van een verbeterplan vanuit de organisatie en natuurlijk voor het individu een inzicht om te werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling.
  3. Gerichte Training: Door te weten welke vaardigheden je moet verbeteren, kun je gerichte trainingen aanbieden. Dit bespaart tijd en middelen, omdat je je kunt concentreren op de gebieden die echt belangrijk zijn. Ook kan je, als je dit weet, betere maatwerk trainingen aanbieden.
  4. Verhoogde Productiviteit: Collega’s met sterke digitale vaardigheden zijn vaak vele malen productiever als hun collega’s met matige digi-vaardigheid. Vaak hoor ik ook dat het een frustratie kan zijn voor mensen met hogere digi-vaardigheid, om altijd maar uit te leggen of werk over te nemen van mensen die minder handig zijn. Als het digi-vaardigheidsniveau omhoog gaat, kunnen we allemaal efficiënter werken, problemen sneller oplossen en beter samenwerken met collega’s.
  5. Carrièreontwikkeling: In veel sectoren zijn digitale vaardigheden een vereiste voor promotie of nieuwe kansen. Een vaardigheidsmeting kan je helpen om je carrièrepad te plannen en de nodige stappen te zetten om je doelen te bereiken.
  6. Betere Teamdynamiek: Door inzicht te krijgen in de digitale vaardigheden van je teamleden, kun je beter inspelen op hun sterke en zwakke punten door middel van op maat gemaakte trainingen zoals “digitaal samenwerken” of bijvoorbeeld goede afspraken maken over “digitale etiquette”. Dit leidt tot een efficiëntere taakverdeling, betere samenwerking in de juiste tools en betere samenwerking tussen collega’s onderling.
  7. Concurrentievoordeel: Organisaties met medewerkers die over geavanceerde digitale vaardigheden beschikken, kunnen sneller inspelen op trends en ontwikkelingen. Dit geeft hen een concurrentievoordeel.
  8. Kostenbesparing: Door gerichte trainingen aan te bieden op basis van de resultaten uit de digitale vaardigheidsmetingen, kunnen bedrijven hun opleidingsbudget effectiever inzetten. Dit voorkomt onnodige kosten voor trainingen die niet relevant zijn voor de behoeften van de medewerkers.

Hoe gaat het meten van digitale vaardigheid in zijn werk?

Als AVK bieden hebben we de dienst Digitaal Vitaal speciaal ontwikkeld om continue aandacht te geven aan digitale vaardigheden op drie niveaus: het individu, het team en de organisatie.

Het meten van digitale vaardigheid vanuit 3 niveaus

Een Digitaal Vitaal traject start met één (of meerdere) nulmeting(en). Deze metingen brengen de digitale vitaliteit in kaart. Dit kan zijn met een kennismeting of met een gedragsmeting. We gebruiken hiervoor verschillende instrumenten zoals korte polls, een inhoudelijke Pubquiz en uitgebreide gedrags- en kennismetingen.

Voorbeeld kennisvraag: Welk wachtwoord is het zwakste?

a. IkLoopOpStraat
b. 1EaB3!#

Voorbeeld gedragsvraag: Ik heb voor mijn diverse inlogs unieke en sterkte wachtwoorden.

a. Eens
b. Oneens

Deze metingen bieden een effectieve manier om de aanwezige kennis en het bewustzijnsniveau te testen. De tests worden op maat samengesteld en afgenomen, waarbij de resultaten gerapporteerd worden per afdeling en/of functietype. We onderzoeken vervolgens de leerbehoefte, identificeren verplichte en vereiste kennis voor iedereen en kiezen de leermethode die het beste past bij de organisatie en het individu.

Conclusie: Maak je organisatie Digitaal Vitaal

In een wereld die steeds digitaler wordt, is het cruciaal om je digitale vaardigheden up-to-date te houden. Een Digitaal Vitaal meting van AVK is de eerste stap naar het identificeren van je sterke en zwakke punten, en het plannen van je professionele groei. Investeer in jezelf en je toekomst van je organisatie.

Neem vandaag nog contact  met ons op voor meer informatie of lees hier hoe je jouw organisatie Digitaal Vitaal maakt én houdt!

Bouke van Kleef
Directeur AVK – Innovatiecoach

Ook interessant: De Podcast van het HR Halfuurtje over Digitaal Vitaal.