Het vakantieleed dat Wi-Fi heet…
Tips voor een zorgeloze en veilige ‘online’ vakantie.
Ook in het buitenland willen we dus via WhatsApp en andere sociale media contact houden met het thuisfront, willen we toch even de koppen blijven snellen van de digitale krant en willen we (niet onbelangrijk) nog even controleren bij de bank of het vakantiebudget er niet al te snel doorheen gaat…
Kortom: 80% van de tablet- en smartphonegebruikers wil op vakantie ook ‘verbonden’ blijven. Mobiel dataverbruik in het buitenland is duur maar gelukkig is er tegenwoordig veel aanbod van openbare Wi-Fi netwerken. Maar hoe veilig zijn die en waar moet je op letten?
1. Tips voor de laptop
- Het delen van bestanden en printers is handig voor gebruik in je eigen draadloze thuisnetwerk. Maar zorg ervoor dat je het delen uitschakelt op je computer wanneer je gebruik gaat maken van een publieke hotspot. Wanneer je delen aan laat staan maak je het voor nagenoeg iedereen die op hetzelfde netwerk zit erg eenvoudiger om in te breken op je apparaat.
- Met een zogenaamde browser plug-in (bijvoorbeeld SSL Everywhere of HTTPS Everywhere) zijn bijna alle websiteverbindingen beveiligd. Deze plug-in is voor meerdere browsers verkrijgbaar. Je vind ze via Google of andere zoekmachines.
2. Tips voor tablets en smartphones
- Log op een openbaar Wi-Fi netwerk nooit in bij je bank of andere sites waar je met een gebruikersnaam en wachtwoord moet inloggen.
- Wil je toch even inloggen bij je bank? Gebruik dan een 3G of 4G verbinding.
- Gebruik je geen Wi-Fi? Zet deze dan uit op je apparaat
- Gebruik sterke wachtwoorden voor sites waarbij je dient in te loggen en gebruik nooit dezelfde wachtwoorden voor meerdere sites. Sterke wachtwoorden bestaan uit een combinatie van minimaal 8 karakters, met daarin hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens.
- Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Is je wachtwoord achterhaald door een hacker en gebruik je overal hetzelfde wachtwoord? Dan kan men dus inloggen op je al accounts zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram en e-mail.
- Om grote hoeveelheden verschillende wachtwoorden te onthouden kun je gebruik maken van de programma’s en apps zoals KeePass en LastPass. Deze kunnen van een ‘master’ wachtwoord worden voorzien, waarna deze alle inlognamen en wachtwoorden zal bewaren in een veilige ‘kluis’. Deze programma’s hebben ook een app voor de tablet of smartphone.
- Een van de veiligste manieren om te surfen op een publiek toegankelijk Wi-Fi netwerk is het gebruiken van een virtual private network, een VPN. Hiermee ben je beveiligd tegen hackers en oplichters op openbare draadloze netwerken. Voor Android apparaten zijn de VPN-apps Private Internet Access, Torguard en Tunnelbear beschikbaar. Voor IOS-apparaten zijn dit Cloak VPN en eveneens Tunnelbear.
- Via de browser worden ook veel privacygevoelige gegevens uitgewisseld, denk aan adresgegevens, wachtwoorden, e-mails en chatberichten. Om te voorkomen dat deze gegevens afgevangen worden, kun je de verbinding beveiligen. Standaard kiest een browser echter voor niet versleuteld verkeer. Wanneer wel een versleutelde https (secure)-verbinding wordt opgezet, is dat niet altijd de maximaal veilige versie van zo’n verbinding. HTTPS Everywhere is een extensie voor Firefox, Chrome, Opera en Firefox for Android, die zo veel mogelijk een versleutelde verbinding probeert op te zetten. De plug-in controleert of de website waarmee je communiceert ook echt de site is die het zegt te zijn (authenticatie), maakt al het verkeer tijdens het transport over het internet onleesbaar voor buitenstaanders (vertrouwelijk) en voorkomt dat de gegevens tijdens het transport worden gewijzigd (integriteit).
- Je kunt je smartphone of tablet zo instellen dat deze automatisch verbinding maakt met alle beschikbare Wi-Fi hotspots; doe dit niet! Vaak staat deze optie standaard uit, maar controleer het toch even voor de zekerheid.
- Controleer of het draadloze netwerk waarmee je wilt verbinden ook echt de
Wi-Fi hotspot is die je bedoelt. Hackers zetten soms een nep draadloos netwerk op met een vertrouwde naam om hiermee gevoelige informatie op te slaan. Dit fenomeen heet ‘Honeypot’, naar de beer Winnie de Poeh, die in allerhande situaties belandde door zijn grote voorliefde voor potten honing.
Vertrouw je het niet? Vraag even aan het personeel of het SSID (de naam van een Wi-Fi netwerk), inderdaad van het bedrijf zelf is: ‘campingparadise’ is dus een andere hotspot dan de originele die ‘CampingParadise’ heet. Een subtiel verschil met mogelijk grote gevolgen! - De meeste besturingssystemen hebben een (al dan niet toereikende) firewall. Ook zijn er firewalls speciaal voor Android en iOS telefoons en tablets, zoals NoRoot voor Android en Firewall Gold voor Android en Defender Free voor IOS apparaten. Veel leveranciers van betaalde antivirus pakketten bieden ook een ‘Internet Security’ pakket aan met daarin zowel een antivirus pakket als een goede Firewall en meer handige tools die op nagenoeg alle mobiele apparatuur is te installeren.
- Het is belangrijk dat je regelmatig op de website van de fabrikant controleert of er nieuwe firmware voor je draadloze apparatuur beschikbaar is. Werk je mobiele apparatuur dus altijd vóór vertrek bij met de laatste firmware. Overigens: Laat het upgraden van firmware bij voorkeur over aan iemand die hier ervaring mee heeft.
- Het is belangrijk om je laptop, tablet en smartphone altijd helemaal up-to-date te houden, zowel het besturingssysteem als de apps die op het apparaat geïnstalleerd zijn. Veel beveiligingslekken en ‘malware’ kunnen voorkomen worden door je apparaat altijd te updaten wanneer de update-melding verschijnt.
Voor de iPad/iPhone:
Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om te kijken of er een update voor het mobiele besturingssysteem is.
Voor Android toestellen:
Bij Android is deze optie vaak te vinden bij Instellingen > Over deze tablet of telefoon> Software-update. - Ook apps kunnen kwetsbaar voor beveiligingslekken en malware zijn.
Zo kan een niet bijgewerkte app toegang geven tot je e-mail, foto’s of contactpersonen. Probeer daarom altijd de apps up-to-date te houden of, als je ze niet gebruikt, te verwijderen. Dit geldt voor zowel IOS als Androidapparatuur.
- De Google Play Store wordt nog niet zo streng gecontroleerd als bijvoorbeeld de Apple Store. Een antiviruspakket voor Android apparaten is dus zo gek nog niet. Installeer voor extra beveiliging een van de volgende de apps:
- Avast! Mobile Security. Dit is een prima virusscanner voor het beschermen van Android tablets. De app houdt al je geïnstalleerde apps in de gaten, scant websites en berichten en bekijkt of websites met malware geïnfecteerd zijn.
- Lookout Security & Antivirus. Detecteert en verwijdert virussen en spyware, blokkeert onbetrouwbare websites en beschikt over een handige back-up functie om je tablet te beschermen.
- Cerberus Anti-diefstal. De app houdt je Android-toestel in de gaten en kan op afstand het apparaat vergrendelen, een geluid afspelen, bericht tonen, de camera gebruiken, de huidige locatie vinden of al je gegevens (inclusief foto’s) wissen.
- Overweeg de aanschaf van een MiFi router. Indien je in het buitenland met meerdere toestellen gebruik wilt maken van een 3G of 4G netwerk dan is het aanschaffen van een zogenaamde MiFi router te overwegen. Dit kleine kastje maakt een eigen beveiligde Wi-Fi hotspot en dient voorzien te worden van een simkaart met databundel. Op deze wijze kunnen ook smartphones met een zogenaamde sim Lock gebruik maken van de goedkopere lokale simkaarten en word je bij thuiskomst niet onaangenaam verrast door nog steeds erg hoge kosten voor dataroaming. Deze zijn weliswaar in Europees verband geharmoniseerd, maar een lokale simkaart is doorgaans veel goedkoper dan het roamen op een buitenlands netwerk met je eigen telefoon of tablet.MiFi routers kosten tussen de €60 -130 euro.
Wij wensen je een hele fijne en veilige zomervakantie toe!
Volg ons