Voorkom digitale stress… iedereen op een digitaal dieet!
Tijd om af te slanken; minder actieverslaving door ‘n digitaal dieet tijdens de feestdagen…
Verslaafd… Uit balans en minder energie
Hoe zorg je ervoor dat je in zo’n wereld jouw balans houdt? Hoe houd jij de focus in de stortvloed van mails, telefoontjes, appjes, agendaverzoeken, dates en andere aandachtstrekkers? Houd jij de energie vast en ben je super productief of merk je dat jouw emmer af en toe overloopt? Momenteel geeft 1 op de 3 jongeren zelf aan verslaafd te zijn aan hun mobiel! Dat maakt duidelijk dat zeker 30% van de jongeren (en waarschijnlijk ook volwassenen) een probleem heeft, want hoeveel mensen geven het (nog) niet toe, maar zijn wel verslaafd? Of je nu wel of niet verslaafd bent, graag deel ik je handige tips om digitaal af te slanken. Al is het alleen maar om die verslaafde collega’s te helpen.
Als we naar bed gaan is het misschien al lastig om je telefoon weg te leggen, maar gedurende de dag zijn we helemaal niet meer los te trekken van onze telefoon. “Een primaire levensbehoefte” zeggen we. En bovendien denken we zelfs efficiënter te werken. Onderzoek wijst uit echter uit dat die mobiele telefoon alleen maar afleidt. We zijn simpelweg minder productief dan we denken en hopen. Bovendien kost al die schermtijd ons enorm veel energie, we laden wel ons mobieltje op, maar vergeten onszelf! De oplossing is een digitaal afslankdieet. Maar hoe start je zo’n digital detox die ons helpt aan meer focus, productiviteit en werkplezier?
The need to change
De cijfers zijn schokkend: De gemiddelde Nederlander kijkt zo’n 10-20 keer per uur (!) naar de mobiele telefoon. Onze productiviteit gaat achteruit, sociaal contact wordt minder en onze gezondheid holt achteruit. Binnen de zorg spreekt men van KANS klachten (klachten van arm, nek en schouders). Naast de bekende muis-arm en SMS-duim, ervaren professionals nu ook whatsapp-vingers en tablet-kramp. Schokkend is ook dat we in rap tempo ons oriëntatiegevoel kwijt raken omdat we op de navigatie van onze mobiel vertrouwen en ons geheugen verslechterd omdat we alles kunnen opzoeken (hoeveel telefoonnummers ken jij nog uit je hoofd?).
Veel mensen leiden momenteel aan FOMO (fear of missing out), ze zijn te bang om ‘iets’ te missen en checken constant hun sociale media kanalen. We ervaren zelfs fantoom trillingen, waarbij we denken dat we onze telefoon voelen trillen in de zak. We checken dan voor de zekerheid toch maar even of we geen bericht of telefoontje hebben gemist.
De eerste stappen
Tijd dus voor actie. Integreer daarom rust, balans en scherpte in jouw dagelijkse werk. Met deze handige tips die je direct kunt doorvoeren.
Tip 1. Besef dat het minder kan… en moet!
Veel wetenschappers zijn het erover eens. Hoewel tablets en mobiele telefoons ons heel veel moois brengen, vormen ze een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. Helaas is het echt een verslaving geworden en net als met drugs bagatelliseren verslaafden het probleem. Het is ook moeilijk om toe te geven dat je meer wordt afgeleid dan nodig. Marnix Pauwels (auteur van ‘Leg dat #@!ding nou ’ns weg!’) vertelde het treffend in een recent interview: “Je kunt zelf echt geloven dat het meevalt. Eigenlijk lieg je jezelf voor uit een soort beschermingsmechanisme”. De eerste stap ik om te beseffen dat ook jij best vaak wordt afgeleid en dat je persoonlijk en zakelijk voordeel behaalt door jezelf meer af te schermen. Je hoeft niet op de intensive care te liggen om alvast wat digitaal af te vallen…
Tip 2. Begin met afkicken
Wanneer je beseft dat het beter kan, is stap 1 om langzaam wat te gaan minderen. Het begin van afkicken is het moeilijkst. Je moet niet een te grote stap maken (want dan haak je af) of te klein (want dan werkt het niet). Denk bijvoorbeeld aan bewust telefoon gebruik. Mijn advies: Installeer een app om inzicht te krijgen in jouw telefoongebruik (ikzelf gebruik ‘Space’). Kijk aan het einde van de dag dan hoe vaak jij hebt gekeken (en probeer niet verbaasd te zijn!). Daarbij start en begin je de dag bewust zonder mobiel. ‘s Avonds zet je jouw telefoon een uur voordat je gaat slapen op ‘flightmode’ en doe je alle schermen uit (ja, 1 uur voordat je gaat slapen!). Lees een boek, ga het gesprek aan met iemand of blader ontspannen door een magazine. ‘s Ochtends ga je eerst douchen, tanden poetsen en ontbijten voordat jij jezelf weer digitaal verbind met de wereld. Moeilijk op het begin, maar je zult merken dat het na enkele dagen ontspannend gaat werken en je bovendien lekkerder slaapt!
Tip 3. Scherm jezelf af gedurende de dag
Nu je wat gewend begint te raken aan het afkicken kun je een stapje verder gaan. De meeste mensen kiezen er (vaak onbewust) voor om anderen te laten bepalen wanneer ze jouw aandacht mogen opeisen. Ik hoor ten minste de hele dag voldoende piepjes, bliepjes, trillingen en beltonen om mij heen.
Gun jezelf en je brein meer focus door de controle terug te nemen en scherm jezelf gedurende de dag af!
Zet bijvoorbeeld je telefoon wat vaker op ‘flightmode’, bijvoorbeeld als je een bespreking in gaat of echt even focus wilt doorvoeren op je werk. Je eigen verleiding kun je ook makkelijker weerstaan door met enkele handige handelingen al je meldingen van mobiel en tablet uitzetten. Datzelfde geldt voor alle pop-ups en plingels van Outlook op je PC. Jij kunt dan zelf bepalen wanneer je informatie ophaalt, ikzelf check enkele keren per dag mijn mail en denk drie keer na voordat ik zelf iets stuur (voor iedere mail die je verstuurt, ontvang je er ongeveer 1,5 terug). In Whatsapp kun je meldingen uit groepen gemakkelijk ‘dempen’, zodat je niet de hele dag door gestoord wordt door jouw vriendengroep of sportteam. Aan het einde van de dag lees je weer even bij als je er bewust tijd voor maakt.
Tip 4. Stel uitdagende en concrete doelen
Digital detox werkt net als afvallen. Het werkt alleen als je concrete doelen hebt. Dus niet minder suikers of (in het geval van digitaal afvallen) minder telefoongebruik, maar een X aantal uur per dag of maximaal 5 keer mail checken op een werkdag. Als je weet hoe vaak je nu online zit, kun je langzaam maar zeker verminderen door het stellen van concrete doelen. Bij de eerste tip, gaf ik je al een concreet doel: een uur voordat je gaat slapen alle schermen uit, dat werkt beter dan ‘vlak voordat je gaat slapen’. Je voelt na enkele dagen dat de flow, focus en prestaties weer omhoog gaan!
Dat je bij zo’n concreet doel de lat helemaal niet hoog hoeft te leggen merkte ik vorige maand. Een deelnemer mailde mij een week na een training enthousiast: “Mijn concrete doel was om bij al mijn apparaten de meldingen van geluid naar stil of tril te zetten. Wat een opluchting was dat! Na een weekje tril is nu alles op stil. Ik mis er niets mee (wat ik dacht) maar heb er alleen maar meer gekregen.”
Tip 5. Denk sociaal, niet social…
Echt sociaal is natuurlijk persoonlijk contact. Daar kan geen social media tegenop. In alle onderzoeken blijkt dat inter-menselijk contact, gewoon face-to-face dus, echt het meest gewaardeerd wordt om een relatie in stand te houden en te versterken. Daarbij werkt het ook nog eens stressverlagend! Ga dus het gesprek aan met iemand, ga een avond langs bij een goede vriend(in) of bespreek iemands succesmoment onder het genot van een dampende kop koffie of thee. Vraag jezelf bij ieder bericht dat je stuurt even af of het misschien handiger is om het even persoonlijk te bespreken. Zelfs met een handgeschreven kaart maak je dieper contact dan met een kort berichtje via Twitter, Facebook, Whatsapp of Instagram.
Conclusie
Probeer in je werk een wat meer natuurlijk ritme te vinden en neem zelf de regie over je digitale gebruik. Neem bovenstaande tips ter harte, een kleine greep uit de tips die we delen in de training ‘Digital Detox’. In deze training ervaar je aan den lijve hoe lastig het is om aandacht te houden en wat helpt om meer resultaat te bereiken. Ook delen we praktische handvatten om veel creatiever en productiever te worden en bovendien meer werkplezier te ervaren. Wil je meer weten? Neem dan eens contact op over onze training ‘Digital Detox’.
Doe de test
Druppels zijn symptomen van werkstress. Van hoeveel druppels heb jij last en waar komen ze vandaan? Doe de test en leer de druppels en hun oorzaken herkennen. Krijg tips hoe je ze voortaan kunt voorkomen. En verbeter je werksituatie.
Volg ons