WhatsUp in WhatsApp?
Ook al heb je het vinkje ‘Mijn account delen’ uit staan, Whatsapp blijft toch jouw gegevens verzamelen en delen!
Om het delen van gegevens uit te zetten kan je op Android toestellen het vinkje verwijderen bij ‘Mijn accountinfo delen’. Op IOS producten zet je een schuifje naar links bij ‘Deel mijn accountinformatie’. So far so good ….
WhatsApp suggereerde met deze instelling dat je persoonsgegevens veilig zijn en niet (meer) worden gedeeld met Facebook. De algemene voorwaarden van WhatsApp (je weet wel, die ellenlange pagina’s met juridische wartaal waar je ongelezen mee akkoord bent gegaan) leren echter dat je het vinkje wel kan uitzetten, maar dat dit nauwelijks invloed heeft op de bescherming van je privacy.
Een deel van die algemene voorwaarden luidt immers:
‘Facebook en de Facebook-bedrijvengroep zullen alsnog deze informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.’
Dit betekent in goed Nederlands:
- De door jou gewijzigde instelling zorgt er niet voor dat je telefoonnummer of andere informatie ‘spontaan’ op Facebook kan verschijnen.
- De inhoud van je berichten wordt weliswaar niet gedeeld maar je accountinformatie zelf nog wél. Met het verwijderen van het vinkje of het schuifje omzetten (zie hierboven) voorkom je dat Facebook advertenties toont op basis van je WhatsApp-accountgegevens. Tevens voorkom je hiermee dat je van Facebook vriendsuggesties ontvangt op basis van je WhatsApp-accountgegevens. Niets meer en niets minder.
- Facebook kan alle telefoonnummers zien van de mensen in je contactenlijst, dus ook van jouw contactpersonen die helemaal geen WhatsApp gebruiken. Voor de duidelijkheid: Als je zelf geen gebruik maakt van WhatsApp of Facebook, maar je staat wel in iemands contactenlijst, dan is jouw telefoonnummer tenminste bij WhatsApp en Facebook bekend. En met Facebook daarmee de hele ‘Facebook-familie’: Instagram, Oculus, Parse, Onav en ruim 50 andere bedrijven.
- WhatsApp blijft, ongeacht de instellingen, locatiegegevens verzamelen bijvoorbeeld als je via Google Maps je locatie met anderen deelt.
Wat WhatsApp, Facebook en aanverwante bedrijven met je accountinformatie doen, is en blijft onduidelijk. Het is daarom dat WhatsApp, samen met de AIVD en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, genomineerd zijn voor de Big Brother Award 2016 als zijnde de grootste privacy schenders in Nederland. Deze jaarlijkse award is ingesteld door de mensenrechtenorganisatie Bits of Freedom.
Alternatieven?
Huiverig om WhatsApp te (blijven) gebruiken? Er zijn gelukkig genoeg alternatieven. Een drietal apps die momenteel als ‘veilig’ te boek staan wil ik in het bijzonder noemen:
Telegram
Toen in 2014 bekend werd dat Facebook WhatsApp had overgenomen, nam het aantal gebruikers van Telegram direct snel toe. De app is vergelijkbaar met WhatsApp, en zelfs de grafische interface toont gelijkenis met WhatsApp. De app kan echter meer dan WhatsApp. Zo biedt Telegram beveiligde chats, met niet traceerbare berichten die zelfs binnen een bepaalde tijd vanzelf weer verdwijnen. Telegram biedt een stabiele app voor iOS- en Android- apparaten en heeft ook (beta)-apps voor Windows, Mac en Linux. Telegram werd ontwikkeld door het bedrijf achter de Russische tegenhanger van Facebook. De app is gratis en momenteel gevrijwaard van advertenties en blijft dat naar eigen zeggen ook.
Kik Messenger
Kik Messenger is een gratis berichtendienst voor smartphones en de iPad. De app wordt wereldwijd inmiddels door 100 miljoen mensen gebruikt en heeft een rustige en overzichtelijke interface. Via de applicatie kan je berichten sturen, foto’s delen, schetsen maken en delen en spraakberichten delen. De app heeft privacy hoog in het vaandel staan: je telefoonnummer wordt, in tegenstelling tot WhatsApp, niet getoond en je gebruikt je zelfgekozen gebruikersnaam om met anderen te chatten.
Signal
Deze gratis app voor Android en IOS heeft, voor wat het waard is, de goedkeuring van Edward Snowden. Signal is geheel open source. Dit betekent dat beveiligingsexperts de versleuteling kunnen testen en de mogelijkheid hebben om te controleren of er geen ‘achterdeurtjes’ voor overheidsdiensten aanwezig zijn. Signal wordt gebruikt door de belangrijkste privacy voorvechters van de wereld en laat je naast tekst ook foto’s en video’s naar contactpersonen of groepen sturen. Daarnaast kun je met de app ook beveiligd bellen. Signal werkt met een veilige ‘end-to-end-encryptie’, waarbij de telefoonverbinding via het internet verloopt (Voice over IP).
Online privacy
Privacy begint, ook op je smartphone of tablet, een schaars goed te worden. Zodra je online bent zijn er allerhande diensten en apps die mee kijken en alles van je willen weten. Van je profiel tot je locatie en dat alles onder de noemer om hun eigen apps en diensten ‘veiliger en beter te maken’. Helemaal offline gaan is voor de meesten geen optie. Maar je kunt het meekijken wel minimaliseren door bepaalde instellingen te wijzigen of bepaalde apps te verwijderen.
Privacy waarborging is een van de speerpunten van onze Security Awareness Training. Maar deze is er nu ook in de vorm van eLearning: Digitaal Veilig Werken. Hierin krijg je meer informatie over de maatregelen die je als individu kunt, en als organisatie moet nemen om persoonsgebonden data beter te waarborgen.
Heb je interesse in deze training of eLearning? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Volg ons