De oprichting van AVK

AVK staat al 40 jaar garant voor innovatieve vernieuwingen en slimmere werkwijzen op kantoor. Dat begon allemaal op 26 september 1984 toen AVK werd opgericht. Destijds nog onder de naam IVK BV. Deze naam IVK (Informatiecentrum Voor Kantoorinnovatie) werd in eerste instantie gekozen omdat informatieverstrekking als hoofdactiviteit van het bedrijf werd gezien naast advies en opleidingen. Maar dat veranderde al snel in AVK (Adviesgroep Voor Kantoorinnovatie) toen bleek dat de activiteiten niet genoeg aansloten bij de doelstellingen van de aandeelhouders.

Deze doelstellingen waren respectievelijk:

  1. Doordringen op de markt voor elektronische uitgaven (Wolters Kluwer);
  2. Doordringen op de markt voor de elektronische accountantscontrole (Dijker en Doornbos – nu PWC)
  3. Doordringen op de markt voor kantoorinnovatie consultancy (Bureau Van Spaendonck).
De oprichters van AVK bijeen in Het Kantoor van de Toekomst - December 1992

De oprichters van AVK bijeen in Het Kantoor van de Toekomst

10 December 1992

AVK als voorloper van Het Kantoor van de Toekomst

Marianne Smits legt de werking van een nieuw topmodel Matrix Printer uit.Eigenlijk zou je de start van AVK kunnen zien als voorloper van Het Kantoor van de Toekomst van wijlen Chriet Titulaer). Aanvankelijk startte het bedrijf in het kantoor van de BZW (Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging) met slechts 3 medewerkers. Computers en meubilair werden gesponsord door onder andere OCE en Panto die graag hun vernieuwingen wilden laten zien. IVK had als taak om de medewerkers van de BZW meer modern te laten werken en op die manier aan bezoekers te laten zien wat de toekomst zou worden op kantoor. We noemden het een “Kantoormodel”, dat 3 jaar draaide.

Op de foto zien we Marianne Smits uitleg geven over een nieuwe “state of the art” printer.

In die eerste 3 jaar verdiende IVK vrijwel niets met informatieverstrekking en groepen rondleiden. De omzet zat duidelijk in opleidingen en advieswerk. IVK werd dan ook al heel snel omgedoopt tot AVK, maar met opleidingen werden de doelstellingen van de aandeelhouders niet gehaald. Dat hielp mee om een management buy-out te realiseren, waarmee het bedrijf volledig in handen kwam van Frans van Kleef. Zowel de opleidingentak als de adviestak groeide fors. Op ons hoogtepunt waren we met ruim 40 personeelsleden. Vestigingen voor opleidingen samen met ROC (Regionaal Opleiding Centrum) werden gestart in Middelburg, Bergen op Zoom, Breda, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Sittard, Heerlen en Rotterdam.

Focus verschuift van trainingen naar advisering

Later hebben we onze opleidingentak afgestoten naar het ROC (met uitzondering van de secretariële en archiveringsopleidingen) en hebben we onze focus verlegd naar advisering van het bedrijfsleven en het schrijven van opleidingsplannen voor grote bedrijven. Het advieswerk bestond vooral uit grote opdrachten, veelal bij de Rijksoverheid. Zo hebben we o.a. bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan Rijks-e-mail, waren we eindverantwoordelijk voor de Archiefwet en hebben directie gevoerd van de Centrale Archief Selectiedienst in Winschoten. AVK werkte aan werkplaatsen voor de IND (immigratiedienst) en voor/in het gevangeniswezen (waar een van onze medewerkers nog werd achternagezeten door een gevangene met een nietpistool, maar dat terzijde…).

Daarnaast adviseerden wij de Tweede Kamer en het Koninklijk Huis m.b.t. de werkwijze in combinatie met de kantoorautomatisering. Uiteraard adviseerden wij ook bij middel- en grootbedrijven en leerden we werken met nieuwe innovaties. Zo hadden we bij AVK bijvoorbeeld de eerste fax van Brabant staan in een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Een wisseling van de wacht en nieuwe opleidingen

Oprichter en eigenaar Frans van Kleef droeg in 2008 de scepter over aan zijn zoon Bouke van Kleef die al jaren bij AVK werkte. Frans bleef nog enkele jaren verbonden als adviseur bij AVK en wilde meer feeling houden met wat er gebeurde op de werkvloer en de innovaties die daar plaats vonden. In die hoedanigheid werd hij bijvoorbeeld interim directeur bij MRE (dochter van Wolters Kluwer) dat al in 2010 werkte aan Artificial Intelligence. Bijzonder is ook dat hij 2 jaar de directie voerde van de Sociale Dienst Amsterdam en dat hij ongeveer 10 jaar lang bestuurslid was van het Nederlands Biometrie Forum (o.a. paspoort-biometrie-innovatie).

Bouke besloot AVK weer terug te brengen naar de kern en dat was mensen laten zien hoe je slimmer kunt (samen) werken op kantoor door gebruik te maken van innovaties, moderne werkafspraken en slimme software. Verandermanagement bij veelal technische veranderingen stonden daarbij centraal. Daar hoorde volgens Bouke ook opleidingen bij en dus zette hij weer een nieuwe opleidingentak op naast de adviseringstak. Hij ontwikkelde samen met zijn team diverse kwalitatief hoogwaardige opleidingstrajecten. Door steeds in te spelen op de vraag in de markt en bovenop innovatieve ontwikkelingen te zitten, maakt hij met AVK opnieuw een groei door. Zo groeiden wij bijvoorbeeld tijdens de lockdowns omdat wij al gewend waren om van thuis uit te werken en dus wisten hoe we het anderen konden leren (vooral door managers ervan te overtuigen dat de kwaliteit van het werk niet achteruit gaat). En nu maken we Nederland en België Digitaal Vitaal, zijn we toonaangevend in AI trainingen en Privacy & Security trajecten en weten we alles van Microsoft 365, Copilot en moderne manieren van samenwerken zoals agile, lean en hybride werken.

Het Kantoor van de Toekomst

Kantoor van de Toekomst naast de A2 bij RosmalenNiet zo bijzonder gezien ons verleden maar wel spraakmakend was dat AVK in 1992 door Chriet Titulaer werd gevraagd om het Kantoor van de Toekomst te gaan runnen. Na het succes wat hij behaald met het Huis van de Toekomst was dus nu het kantoor aan de beurt. Chriet wilde met dit project laten zien dat de medewerker niet meer naar kantoor hoefde te komen om te werken. De medewerkers werkten met behulp van ADSL op het netwerk van het bedrijf. Verder kon de medewerker met een chip door een gleuf de hele werkplek automatisch af laten stellen. Het bureau en stoel werden op de juiste hoogte ingesteld en de software werd automatisch geïnstalleerd of werkte met behulp van Citrix. Verder was het hele project gebaseerd op draadloze mogelijkheden. Medewerkers hadden op deze manier geen vaste werkplek meer. Een unicum in die tijd en velen beweerden dat dit nooit werkbaar zou worden.

Toegegeven, niet alle ideeën hebben het gehaald… Zo deed Chriet ooit de uitspraak: “U ziet nu teleconferentie. Over een paar maanden geven de deelnemers aan zo’n tele-sessie elkaar virtueel de hand en voelt u de handdruk van uw gesprekspartner in Japan”. Dit, en ook zijn idee van geur-televisie, is er nooit van gekomen, maar mobiel en op afstand werken is nu, 32 jaar later, niet meer weg te denken.

AVK heeft 7 jaar lang het management gevoerd van Het Kantoor van de Toekomst. Wij verzorgden de rondleidingen en creëerden op basis van onze functie daar ook de Sociale dienst van de Toekomst en de Chipcard World in Den Haag (dat wij ook een aantal jaren draaiden). Daarnaast hebben we nog een tijdje meegewerkt aan de Belastingdienst van de Toekomst.

Medewerker van het eerste uur

Tijdens de hiernaast genoemde reünie heeft de huidige directeur Bouke van Kleef onze medewerkster van het eerste uur – Marianne H.M. Smits – extra in het zonnetje gezet vanwege haar 40 jarige dienstverband!

Marianne heeft zich tijdens deze 40 jaar altijd verdiept in nieuwe innovaties op het gebied van de management assistant. De functie van de assistant – voorheen secretaresse en management ondersteuner – is de laatste jaren enorm veranderd en Marianne heeft al vele secretariaten en assistants meegenomen in deze veranderingen. Ze heeft bovendien diverse handboeken en vakliteratuur geschreven over de almaar veranderende rol van de assistant. Marianne blijft zich ontwikkelen als innovatiecoach en leiderschapscoach en traint vele doelgroepen in bijvoorbeeld hybride werken en het werken met AI.

Marianne 40 jaar in dienst AVK

Reünie 40 jaar AVK

Begin september heeft oud-directeur en oprichter Frans van Kleef een reünie georganiseerd ter ere van het 40 jarige bestaan van AVK. Tijdens de reünie had Frans een soort mini-tentoonstelling van allerlei spullen die hij bewaard had door de jaren heen. Vooral de foto’s van de eerste computers, matrixprinters en faxen toverden bij velen een lach op hun gezicht. We hebben enorm genoten van de tentoonstelling, de hapjes en drankjes, maar vooral het weerzien met oud-collega’s.

We zijn in 40 jaar ver gekomen, de ontwikkelingen gaan hard. En de laatste tijd sneller dan daarvoor met de opkomst van AI, nieuwe regelgeving en moderne vormen van samenwerken. We zijn benieuwd wat de toekomst ons nog meer gaat brengen, maar je kunt er in ieder geval van uit gaan dat AVK boven op de nieuwe ontwikkelingen zit!

Reünie AVK 40 jaar

Tijdlijn inhoudelijke activiteiten van AVK

  • 1988 – 1993: Adviseur, afdelingshoofd en directeur bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • 1988 – 2008: Automatiserings-vaardigheden in 9 steden in het kader van het beroepsonderwijs
  • 1989 – 2018: Bestuur werkgroep Kantoorautomatisering KIVI Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
  • 1992 – 1999: Management van het Kantoor van de Toekomst
  • 1995: Ontwikkeling leergang geautomatiseerd archiveren
  • 1997: Ontwikkeling adviesproduct Intranet/internet; e-commerce; Technology Transfer Officer
  • 2000: Heroriëntatie van de adviestak met volleybal-coach Joop Alberda
  • 2000: Bouke van Kleef in dienst bij AVK
  • 2008: Heroriëntatie van de opleidingstak in overleg met onze klant SMI Secretary management Insititute
  • 2008: Bouke van Kleef benoemd tot directeur
  • 2009: 25 jaar AVK met succesvol congres en feest
  • 2010 – 2012: Directievoering bij MRE/Wolters Kluwer op t terrein van Artificial Intelligence
  • 2012: The Tailor Made Secretary en Toveren met MS Office
  • 2014: Bouke van Kleef is volledig eigenaar van AVK met enkele opzienbarende projecten zoals:
    • Met Kluwer en later Vakmedianet het succesvolle Power-concept ontwikkeld
    • Gemeente Eindhoven – eWerkplek adoptie en training
    • Openbaar Ministerie – DPIA implementatie
  • 2018: Verlaten we regio Tilburg als standplaats en werken we naast vooral bij klanten en vanuit thuis, ook vanuit kantoor in Waalre (regio Eindhoven)
  • 2023: Nieuw opleidingsconcept: Digitaal Vitaal
  • 2024: Winnaar HR Changemaker Award met Digitaal Vitaal

Tijdlijn Juridisch

  • 1984 -1987: IVK opgestart met 3 aandeelhouders
  • 1988: AVK Management Buy out.
  • 1988 – 2014: eigenaar Frans van Kleef
  • 2008 – heden: Bouke van Kleef directeur AVK
  • 2014 – heden: DGA Bouke van Kleef (werkt sinds 2000 bij AVK)