Nu al aan de slag met Microsoft Copilot

Gepubliceerd op: 7 december 2023Geschreven door:
aan de slag met Microsoft Copilot

Copilot is de ChatGPT variant van Microsoft. Zowel ChatGPT als Microsoft Copilot zijn gebaseerd op dezelfde AI techniek (Artificial Intelligence). Copilot werd in maart 2023 gelanceerd onder de noemer “Bing Chat”, en voor de zakelijke markt “Bing Chat Enterprise”. In november 2023 kreeg Bing Chat al een naamsverandering en heet het nu Microsoft Copilot. Maar met deze naamsverandering zijn er ook meteen verschillende versies gelanceerd door Microsoft, namelijk:

  • Copilot – Chatbot (https://copilot.microsoft.com) die kan helpen met schrijven, vergelijken, analyseren, leren en nog veel meer, vergelijkbaar met ChatGPT.
  • Copilot in Windows 11 – Die kan je helpen met slimme instellingen, zoals focustijd instellen (niet storen).
  • Copilot in Microsoft 365 – Deze assistent helpt je binnen de Microsoft 365 omgeving, en heeft toegang tot de data waar jij toegang toe hebt.
  • Copilot Studio – Een chatbot die je als organisatie kan configureren, zodat je eigen GPTs kan aanbieden met specifieke kennis en taken.
  • Copilot voor Security – Helpt de IT afdeling om een veilige Microsoft 365 omgeving te krijgen en te houden met suggesties voor verbeteringen en maatregelen om risico’s te identificeren en mitigeren.
  • Copilot Lab – Een plek waar je (goede) prompts kan delen met collega’s
  • Copilot Dashboard – waar je kan zien hoe Copilot gebruikt wordt en of het de investering waard was/is.

Wat kan ik met Copilot als vervanger van Bing Chat Enterprise?

Microsoft Copilot helpt jou bij het verbeteren van je productiviteit. Met Copilot kun je bijvoorbeeld snel inhoud genereren, gegevens analyseren of vergelijken, documenten samenvatten, nieuwe vaardigheden leren, code schrijven en nog veel meer . Het is een soort slimme assistent die je kan helpen bij het uitvoeren van je dagelijkse taken.

Aan de slag met Copilot

Wat is Copilot voor Microsoft 365?

Het verschil tussen Copilot en Copilot voor Microsoft 365 is dat de 365 versie een meer geavanceerde oplossing biedt. Deze versie heeft namelijk niet alleen toegang tot de kennis  van het internet, maar ook tot jouw e-mails, documenten, vergaderingen, chats en de applicaties waar je mee werkt (zoals Word, PowerPoint, Excel en Outlook). Dit betekent dat Copilot voor Microsoft 365 je kan helpen bij het maken van documenten, het analyseren van gegevens, het beantwoorden van e-mails, samenvatten van een vergadering die je gemist hebt en nog veel meer. Deze versie heeft daarom wel een prijskaartje van (momenteel) $ 30,- per gebruiker per maand. Daarbovenop is Copilot voor Microsoft 365 alleen beschikbaar voor Enterprise klanten die minimaal 300 licenties Copilot willen aanschaffen als minimale investering, zijnde $ 108.000,- per jaar (ten tijde van het schrijven van dit blog).

Nu al aan de slag met Microsoft Copilot?

Je kan, mits je organisatie dat toestaat, nu al gebruik maken van de reguliere Copilot op https://copilot.microsoft.com. Deze versie gebruikt alleen het internet voor antwoorden en dus niet interne documenten en e-mails. Deze versie is vergelijkbaar met ChatGPT 4, alleen kost ChatGPT 4  $ 20,- per maand per gebruiker. De reguliere Copilot is inbegrepen bij de meeste Microsoft 365 abonnementen. Je kunt dan veilig en “gratis” gebruik maken van Copilot, althans wanneer je bent aangemeld met een werk- of schoolaccount (Entra ID/Azure ID). Mijn ervaring is dat je bij de eerste keer aanmelden je browser even moet verversen met F5 om de aanmelding af te ronden. Er komt daarna pas bij de chat te staan dat je prompts worden beveiligd. Let er op dat je deze Copilot ook kunt gebruiken met een privé account, alleen zijn je prompts dan niet beveiligd.

De prompt in Copilot

Wil je als organisatie toestaan dat medewerkers met de reguliere versie van Copilot kunnen werken, dan kan de IT afdeling deze URL gebruiken: https://www.bing.com/business/bceadmin.

 

Wat wil “Beveiligd” zeggen?

Copilot geeft aan dat de gegevens worden beveiligd, maar wat betekent dat eigenlijk?

Beveiligd label in Copilot

Bij ChatGPT is de standaard instelling dat alles wat je invoert in ChatGPT ook input kan zijn voor toekomstige vragen van anderen. Ofwel het model leert van jou en kan jouw ingevoerde gegevens gebruiken voor anderen! Het uploaden van een interne prijslijst ter vergelijking is dus niet zo’n goed idee. Bij Copilot is dat niet het geval zolang je bent aangemeld met een werk- of schoolaccount. Zodra je Microsoft Copilot afsluit, ofwel de browser afsluit, worden de gegevens verwijderd. Ook nadat je enige tijd inactief bent, worden de gegevens, prompts en antwoorden verwijderd. Je kan dus in theorie je prompts (vragen aan Copilot) specifieker maken voor jouw casus en dus gegevens invoeren van meer gevoelige aard. Copilot kan goede antwoorden geven op je vragen maar kent geen context. Wil je dus specifiekere antwoorden krijgen, dan is het verstandig om deze context mee te geven in je prompts. Let wel op, dat je dit doet in goed overleg met de security en privacy afdeling van jouw organisatie.

Ik wens je veel succes met het gebruik van Microsoft Copilot. En heb je hulp nodig bij het werken met AI en het maken van de juiste prompts, dan kun je altijd bij ons terecht voor een van onze trainingen zoals:  Microsoft Copilot training, De impact van AI op je werk, AI voor Assistants of Slimmer werken met AI eLearning. Of als je nog moeite hebt met prompte, bekijk dan eens onze Promptbibliotheek.

Bouke van Kleef,
AVK Innovatiecoach.