Publiceer en deel documenten met de wereld via Docs.com

blog-docs.jpg

Publiceer en deel Word, Excel, PowerPoint, OneNote en PDF bestanden op jouw eigen Docs.com site en maak ze vindbaar voor Google!

Delen met iedereen?

Wie is dan iedereen? Je hebt eigenlijk 2 mogelijkheden, delen met iedereen die internet toegang heeft, of beperkt delen.

  1. Delen met iedereen betekent dat jouw teksten, presentaties en bestanden door iedereen gevonden kunnen worden. Als iemand dus gaat “Googelen” kan hij/zij zomaar jou Docs.com site vinden. Delen met iedereen betekent dus dat jouw site te vinden is door te zoeken op het Internet.
  2. Beperkt delen betekent dat personen die een URL (webadres) hebben ontvangen van jou, de site kunnen zien. Als je bijvoorbeeld jouw URL aan iemand via een email bericht geeft, kan deze persoon jou Docs.com bezoeken. Maar let op, als hij/zij dit emailbericht weer aan iemand anders doorstuurt kan die persoon er ook naar kijken!
    Samengevat kun je dus zeggen dat alles wat je op Docs.com zet toegankelijk is voor iedereen, alleen bij beperkte toegang wordt je niet gevonden (opgenomen) in zoekmachines.

Waarom Docs.com gebruiken?

Je kunt Docs.com om verschillende redenen gebruiken. Bijvoorbeeld om je zelf te presenteren voor een sollicitatie, je dagboek bij te houden en te vertellen wat je bezig houdt, verschillende documenten te delen met personen die dit willen lezen of downloaden, verzamelingen maken om documenten te groeperen (bijvoorbeeld documenten van een project of evenement).

blog docs.com5.jpg

Hoe ziet een ander mijn document?

Je kunt in de afbeelding hieronder zien dat als “iemand” naar mijn site van Docs.com gaat en klikt op de “Documenten” er verschil wordt gemaakt tussen de documenten met een getekend slot en zonder.

Bij het document “Routebeschrijving” staat geen slot bij de andere 3 documenten wel. Het belangrijke verschil is dat het document “Routebeschrijving” gevonden kan worden in een zoekmachine op het Internet en de andere documenten niet. De andere documenten kunnen alleen gevonden worden als je het adres (URL) hebt.

Verder zie je dat je in alle situaties (gedeeld of beperkt gedeeld) het document mag “Leuk vinden”, “Downloaden” en mag delen op Facebook of Twitter en in je eigen verzameling mag opnemen.

blog docs.com1

Als iemand “ZONDER Aanmelden” jouw Docs.com adres (URL) heeft ontvangen (van wie dan ook en op welke manier dan ook), kan die persoon dus jouw Docs.com site bezoeken en alleen de documenten zien waar GEEN slot voor staat. Als diezelfde persoon zich “Aanmeldt” kan die ook de documenten met het slotje zien, lezen, downloaden en leuk vinden.

blog docs.com2.jpg

Documenten bekijken via “Verzamelingen”

Je kunt zelf documenten in een verzameling zetten. Die documenten kunnen uit je eigen documenten komen en/of uit de documenten van iemand anders zijn/haar Docs.com. Zo kun je dus een verzameling documenten maken die bijvoorbeeld allemaal gaan over een evenement of over een project.

Verzamelingen worden wel volledig getoond aan iedereen die jouw Docs.com heeft gevonden en wel of niet zijn “Aangemeld”!

blog docs.com3

Je kunt met anderen ook een discussie starten over een verzameling. Discussieer bijvoorbeeld over het evenement of het project waar de verzameling over gaat. Iedereen (ook zonder Microsoft account) kan een discussie starten of reageren. Een naam en mailadres is wel vereist.
Als je “Abonneren” aanzet (zie groene tekst in afbeelding) ontvang je ook een e-mailbericht als er iemand reageert op de discussie.

blog docs.com4

Ik heb toch al OneDrive?

OneDrive is echt wel anders dan Docs.com. Bedenk dat anderen niet in jouw Docs.com kunnen werken, je kunt dus wel je site, documenten, en informatie delen met de hele wereld, maar niemand anders dan jij kan er in wijzigen. Personen met wie jij jouw Docs.com “beperkt” heb gedeeld of jouw Docs.com vinden via een zoekmachine kunnen dus alleen kijken, lezen, downloaden en “leuk vinden” (zie onderstaande afbeelding waarbij NIET is aangemeld).

blog docs.com6

Met OneDrive kun je persoonlijke documenten, foto’s en bestanden plaatsen die niemand kan vinden en mag lezen of downloaden. OneDrive is dus je persoonlijke opslag op het internet met een mogelijkheid om bestanden te delen en om er zelfs tegelijk in te werken. Zie blog: “Werken in The Cloud met OneDrive”.

Gerelateerde trainingen