Stop met intelligent piekeren!

Gepubliceerd op: 12 april 2016Geschreven door:
blog-piekeren-gedoe.jpg

Maak een einde aan al het gedoe door je rode brein op groen te zetten.

Automatische piloot

In het kort gezegd heeft ons brein een rode en een groene stand. In het rood doen we veel op de automatische piloot. In het groen kunnen we juist wel nadenken. Maar je bent niet vanzelf groen, je moet er wel iets voor doen.

De meeste mensen lopen vast wanneer ze gedoe ervaren. Heel intelligent piekeren lukt nog wel, maar het helpt hen niet uit de problemen. Handig dus om te weten hoe je jouw gedoe goed kunt managen.

Rode brein

Ons rode brein is een waardevolle bibliotheek met een enorme database aan ervaringen. Het is onze basisstand die zorgt dat we de dag goed kunnen doorkomen, zonder echt te hoeven nadenken. Het rode brein bestaat uit informatie die we bewust en onbewust hebben opgeslagen en beschermt ons dagelijks.

Het biedt ons onder andere:

  • Zekerheid
  • Veiligheid
  • Mogelijkheid tot snel reageren
  • Weerstand

Vaak proberen we vanuit de rode stand problemen op te lossen of uitdagingen aan te gaan. Maar juist dan ervaren we gedoe: we piekeren en malen. Op zo’n moment hebben we weinig aan onze automatische piloot.

Groene brein

Wat wél helpt is ons bewustzijn, in het groene brein. In de groene stand is het mogelijk om jezelf te ontwikkelen.

Het groene brein biedt ons onder andere:

  • Creativiteit
  • Interesse
  • Vertrouwen
  • Persoonlijke ontwikkeling

Maar hoe weet je nu of je in het ‘rood’ of ‘groen’ zit? We moeten kunnen schakelen om op onze omgeving te kunnen reageren. Effectief en bewust kiezen tussen het rode en het groene brein is dus essentieel om jouw gedoe te kunnen managen.

Knop

In de training Gedoemanagement leg ik je heel precies uit hoe je kunt schakelen. Het enige wat je hoeft te doen is een knop te programmeren waarmee je het gedoe uit kunt zetten.

Dat programmeren is simpel en bestaat uit enkele stappen:

  1. Inzicht: je hoeft het gedoe niet precies te begrijpen.
  2. Omarm het gedoe en onderzoek het met interesse: deze interesse zorgt ervoor dat je stopt met ‘intelligent piekeren’ en vanuit het groene brein creatief kunt zoeken naar oplossingen voor een probleem of uitdaging.

Opluchting

Om het meeste uit jouw eigen brein te halen is het zinvol om alvast eens na te denken over het gedoe dat jij ervaart. En wat maakt dat het gedoe is voor jou? Een opluchting voor velen is dat gedoe pas gedoe is als jij er gedoe van maakt. Dat lijkt misschien niet fijn om te horen, toch is het een opluchting omdat het jou handvatten biedt om er echt iets mee te doen.

Meer weten over omgaan met gedoe?
Volg dan de Gedoemanagement Training. Hierin geef ik je inzicht en advies om minder te piekeren en te malen. Tijdens de training wordt je op humoristische manier meegenomen in de wereld van ons brein en krijg je handvatten aangeboden om invloed te hebben.