Interview Volkskrant: Tips voor videomeetings

Gepubliceerd op: 24 maart 2020Geschreven door:
Interview volkskrant

AVK Directeur en Innovatiecoach Bouke van Kleef werd begin deze week geïnterviewd door Yasmine Esser van de Volkskrant. In dit artikel worden tips en etiquette regels gegeven voor online vergaderingen.

Zet je microfoon uit als je niet praat en andere tips voor videomeetings

Nu een groot deel van Nederland vanuit huis werkt, is de videovergadering een populair middel om met collega’s in contact te blijven. Maar hoe organiseer je een online vergadering efficiënt? Tips voor beginnende video-vergaderaars.

Maandagochtend werden mijn collega’s en ik vooral wat lacherig van zo’n communicatiemiddel. Een deel was in huispak, de andere helft had zich volledig opgedirkt. Op dinsdag ontstond er al wat frustratie over mensen die te laat inbelden, waardoor de rest wat ongemakkelijk voor zich uit tuurde. En op woensdag werd het vooral een chaos van mensen die elkaar interrumpeerden, of elkaars zinnen aanvulden. Omdat vergadersoftware van Google Hangouts in principe de pratende persoon toont, leek het alsof het scherm op hol sloeg.

En dan hebben we het nog niet eens over een partner die net tijdens jouw videomeeting in dezelfde ruimte gaat bellen. Of een pas gedoucht kind dat schaarsgekleed in beeld verschijnt. Of die collega die een heel verhaal afsteekt zonder dat iemand er ook maar iets van hoort, omdat zijn microfoon uitstaat. Dit moet beter, makkelijker en vooral efficiënter kunnen. ‘Tot zes personen zijn regels niet per se nodig, maar met meer mensen is het wel echt handig’, zegt Bouke van Kleef, eigenaar van AVK Training & Coaching. Zijn bedrijf geeft trainingen aan bedrijven op het gebied van digitale vaardigheden en slimmer werken en is gespecialiseerd in digitaal vergaderen.

Lees verder op de site van de Volkskrant