Hoe een bedrijfscultuur kan ontstaan…

Gepubliceerd op: 28 oktober 2013Geschreven door:
Bedrijfscultuur blog

Hoe moeilijk is het een routine te doorbreken?

Wat apen ons kunnen leren:

Zet 20 chimpansees in een gesloten ruimte. Hang een banaan aan het plafond en plaats een ladder zodat de banaan bereikbaar is. Zorg ervoor dat de ladder de enige manier is om bij de banaan te komen. Installeer vervolgens een systeem dat de volledige ruimte met ijskoud water besproeit zodra de ladder beklommen wordt. De chimpansees leren al snel dat ze de ladder niet mogen gebruiken.

Stop vervolgens het sproeisysteem zodat het beklimmen van de ladder geen verfrissende gevolgen meer heeft. Vervang dan één van de chimpansees door een nieuwe soortgenoot. Deze laatste probeert natuurlijk dadelijk via de ladder bij de banaan te komen, maar wordt – zonder te weten waarom – door de anderen flink afgeranseld.

Vervang opnieuw één chimpansee door een nieuwe. Dezelfde situatie doet zich voor, en de chimpansee die het hardst slaat is uiteraard diegene die zonet door de anderen onder handen werd genomen.

Ga door met het vervangen van chimpansees tot er enkel nieuwe chimpansees overblijven. Vanaf dan zal geen enkele chimpansee er nog maar aan denken om de ladder te beklimmen. Mocht een chimpansee het toch wagen, zal hij prompt door de anderen hard aangepakt worden. Hoogst merkwaardig is dat nu geen enkele chimpansee precies weet waarom hij eigenlijk de ladder niet mag beklimmen.

En aldus ontstaat een bedrijfscultuur…

Bron: www.moppen.nl – mop van de dag van 28-10-2013

Werkprocessen veranderen

De huidige veranderingen op de werkvloer, zoals Het Nieuwe Werken, zorgen ervoor dat veel organisaties hun werkprocessen zijn gaan aanpassen. Veel bedrijven hebben geen vaste werkplekken meer en medewerkers werken voortaan resultaatgericht. Hiervoor moeten duidelijke afspraken gemaakt worden en moeten managers leren om op een andere manier aan te sturen. Het is verstandig om deze afspraken met enige regelmaat onder de loep te nemen. Regels, afspraken, procedures en beleid zijn er met een reden, maar is het allemaal nog actueel? De ontwikkelingen volgen zich momenteel in een razend tempo op en stilzitten is achterblijven.

Kritisch en creatief kijken naar slimmere vormen van samenwerken levert veel winst op. Evalueer met enige regelmaat de werkprocessen en luister naar wat je collega’s vinden van de werkwijze. Laat ook eens een buitenstaander met kennis van zaken aanschuiven om nieuwe inspiratie op te doen en te voorkomen dat je vastgeroest komt te zitten in reeds beproefde werkwijzen. Door werknemers regelmatig te stimuleren en creaitieve ideeën uit te wisselen maak je een organisatie slagvaardiger en slimmer. Maar het heeft ook allerlei andere positieve effecten zoals met meer plezier en dus met meer resultaat werken.

Uiteraard kan AVK je hier bij helpen!
De training Insights Discovery is speciaal ontwikkeld om de kwaliteiten van iedereen in een team zo goed mogelijk te benutten. Wat zijn de valkuilen, wat zijn de triggers, waarom reageert iemand op een bepaalde manier. Leer elkaar beter kennen, anders benaderen en profiteer van ieders pluspunten.

Gerelateerde trainingen