Het blurred lines dilemma: werk- privé-balans behouden bij hybride werken
Wordt hybride werken het nieuwe normaal? Werken vanuit huis of een andere flexibele werklocatie geeft je vrijheid en controle over je tijd, maar deze vrijheid is natuurlijk niet alleen maar positief. Een van de grootste dilemma’s is het blurred lines dilemma (vervaagde lijnen). Ofwel: hoe houd je een gezonde balans tussen werk en privé. Waar trek je de grens, en hoe zorg je er voor dat werk en privé gescheiden blijft?
Uitdagingen bij hybride werken
Hybride werken heeft een hoop voordelen zoals minder reistijd en flexibiliteit. Maar juist door deze flexibiliteit is het lastig om de balans tussen werk en privé te behouden. Het kan verleidelijk zijn om na werktijd “nog even die ene mail te beantwoorden” of om ’s avonds toch nog even dat laatste project af te maken. Hierdoor loop je het risico dat je aan het eind van de dag geen punt hebt kunnen zetten achter je werkzaamheden van die dag. Of dat je aan het eind van de dag nog bezig bent met werkverplichtingen. Het resultaat? Een toenemende mentale belasting en minder tijd voor ontspanning. Precies wat we niet willen bereiken met hybride werken.
Tips om de balans tussen werk en privé te behouden
- Creëer een thuis een fysieke werkruimte
Door een fysieke werkruimte te creëren, kun je de scheiding tussen werk en privé beter behouden. Zodra je die werkruimte verlaat, beëindig je ook de werkdag en maak je makkelijker mentaal de overstap naar privé. Kies dus niet als werkruimte de eettafel waar je na het werk weer aan gaat zitten voor het avondmaal.
- Stel grenzen aan werkuren
Dat je hybride werkt betekent niet dat je altijd beschikbaar moet zijn. Door vaste tijden in te stellen zorg je voor regelmaat, niet alleen voor jezelf maar ook voor collega’s. Hierdoor geef je een duidelijk signaal over wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Communiceer je werktijden dus met je collega’s en geef aan op welke dagen je na een bepaalde tijd niet meer beschikbaar bent. Stel ook de afwezigheids-assistent in Outlook in voor de dagen of dagdelen dat je niet werkt. Collega’s zien dan in Outlook of in Teams dat je niet aan het werk bent waardoor ze niet ‘storen’ in privé tijd.
- Blijf communiceren met collega’s
Dat je hybride werkt is geen excuus om niet meer te communiceren met collega’s. Zorg ervoor dat je in verbinding blijft en het ‘teamgevoel’ met je collega’s behoudt. Gebruik bijvoorbeeld Teams om regelmatig contact te onderhouden of vragen te stellen aan je collega’s. Bij AVK luidden we bijvoorbeeld elke maandagochtend de week in met een gezamenlijke Teams meeting in het speciaal daarvoor opgerichte kanaal ‘de koffiehoek’. Zo blijven we op de hoogte van wat collega’s aan het doen zijn en kunnen hulpvragen direct uitgezet worden. En collega’s gebruiken de koffiehoek om dus ook even bij te kletsen in de koffiepauze.
- Maak een dagelijkse planning
Door hybride werken kan een dag soms ongestructureerd aanvoelen. Door dagelijks een To Do te maken creëer je een overzichtelijk overzicht met wat je gaat doen die dag. Begin met belangrijke taken en eindig aan het eind van de dag met de minder intensieve taken. Handig daarbij is Microsoft ToDo. Lees ons blog over ToDo voor tips of bekijk onze ToDo training.
- Zorg dat je tijdens pauzes ook echt pauze hebt
Zorg er voor dat je tijdens je pauzes ook echt pauze neemt. Stap weg achter je computer en neem echt een moment pauze van werk. Hier door is pauze ook echt je privé tijd. En het is bewezen dat een wandeling maken tijdens je pauze zorgt voor meer energie en concentratie!
Grenzen bewaken voor een gezonde balans
Hybride werken biedt veel vrijheid, maar die vrijheid kan makkelijk omslaan als je niet oplet. Door routines te ontwikkelen, werkuren te respecteren en tijd in te plannen voor ontspanning, kan je een gezonde balans tussen werk en privé bereiken én behouden. Uiteindelijk gaat het er om dat jij productief kan werken én kan genieten van je privéleven!
Wil je meer weten over hybride werken of onze trainingen?
Neem gerust contact op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen!
Marianne H.M. Smits
AVK Innovatiecoach
Volg ons