Disconnect to connect – afleiding versus aandacht

Gepubliceerd op: 19 oktober 2017Geschreven door:
disconnect-to-connect.jpg

Hoe houd je focus en aandacht in een wereld vol afleidingen?

Hoe houd je het beste je focus? We leven in een wereld vol afleidingen, te beginnen met alle Social Media. Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter etc. Hoe vaak heb je jezelf betrapt dat je “even” iets wilde checken op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIN en je dan vervolgens “opeens” een half uur verder bent? Of herken je het dat je in gezelschap regelmatig op je mobiele telefoon kijkt? We willen overal van op de hoogte blijven (informatie verslaafd) en in de tussentijd voelen we ons moe, verliezen we het overzicht en dreigen we de verbinding te verliezen met onszelf en de mensen om ons heen. Time for change, toch?

Ik werd me pas geleden pijnlijk bewust van mijn “verslaving”.

In de eerste week van oktober heb ik met 15 andere deelnemers een leiderschapstraining gevolgd, een week lang intern bij defensie. Op dag 1 kregen we de eerste uitdaging meteen al voorgeschoteld. We hadden 2 minuten de tijd om ons thuisfront te berichten dat we de hele week niet bereikbaar zouden zijn en daarna mochten we onze mobiele telefoons inleveren. Dag telefoon! En Hallo rust en ruimte besefte ik later! Want als ik iets leerzaam vond tijdens die week, was het wel het niet hebben van de telefoon!

De eerste 2 dagen wilde ik om de haverklap mijn telefoon pakken (hoe bedoel je automatisme?!), maar al snel begon ik de voordelen in te zien.

Ik merkte dat ik ECHT contact had met mensen, zonder afleiding van een ping, trilling of deuntje. Ik merkte dat ik zoveel rust ervaarde in mijn lijf, doordat ik niet steeds op mijn smartphone aan het kijken was of er nieuwe mail of berichten waren EN omdat ik niet steeds geluiden hoorde uit mijn tas. Ik merkte dat ik veel meer ruimte ervaarde om te reflecteren en creatief na te denken. Verbinding, rust en creativiteit kreeg ik terug! Wat een aanrader! En ja, ik miste mijn thuisfront enorm, maar “Ieder nadeel heb z’n voordeel” volgens Cruijff ?. Wat was het extra leuk om bij te kletsen toen ik weer thuis was na een week geen contact! Zo leerde ik ook wat en wie ik dan precies had gemist die week. Dat besefte ik me misschien toch iets minder goed toen alles voor het oprapen lag.

Nu hoor ik je al zeggen, “ik kan echt niet een week zonder telefoon!”. Dat hoeft ook niet meteen, maar ik heb wel een aantal tips voor je waar je direct mee kunt beginnen.

Graag nodig ik je uit om het eens uit te proberen, ik weet zeker dat het je iets positiefs zal brengen:

  • Berg je mobiele telefoon op als je in gesprek bent met een ander persoon. Benut de tijd die je hebt om echt oprechte aandacht te geven aan je gesprekspartner. Waarom zou je met iemand communiceren die er in het moment niet bij is, terwijl je wel iemand tegenover je hebt zitten? En bedenk je ook wat voor effect jouw gedrag heeft op de ander. Of beter gezegd, hoe voel jij je als je gesprekspartner constant met zijn/haar mobiele telefoon bezig is, terwijl jij aan de andere kant van de tafel zit? Voel je je dan gehoord en gezien? Of juist niet?
  • Leg je mobiele telefoon weg (geluid uit!) als je gefocust aan een taak werkt! Dan heb je de prikkel ook zeker niet om de telefoon erbij te pakken, want het is uit je gezichtsveld. Onderzoek heeft uitgewezen dat ons denkvermogen sterk afneemt als er een mobiele telefoon in de buurt is.
  • Ga eens na welke Social Media je allemaal bijhoudt en vraag jezelf ook kritisch af waarom? Wat brengt het je? En wat kost het je? Maak daarna een keuze waar je mee doorgaat en met welke Social Media je direct stopt!
  • Laat je mobiele telefoon in de achterbak van je auto als je de weg opgaat. Dan weet je zeker dat je er toch niet stiekem gebruik van gaat maken terwijl je achter het stuur zit. Mocht je toch de telefoon bij je willen houden, zet dan de app van Interpolis op je telefoon; Automodus (de app beloont je als je de telefoon niet gebruikt tijdens het autorijden). Afleiding in het verkeer door je mobiele telefoon is 1 van de belangrijkste oorzaken van ongelukken.

Ik wens je heel veel succes, rust en plezier met het toepassen van de tips!

Gerelateerde trainingen