Zet jouw RADIO aan tijdens de vakantie!

Gepubliceerd op: 23 juli 2018Geschreven door:
RADIO.jpg

RADIO op de Franse camping, aan de Rivièra of in de Grand Canyon

De radio?

Voor persoonlijke ontwikkeling hoef je echt geen training of opleiding te volgen. Ook in jouw ligstoel, op het strand of tijdens een actieve vakantie kun je, tijdens het ontspannen, toch goed werken aan je eigen ontwikkeling door RADIO in te zetten. RADIO is een acroniem dat je kan helpen om je gedachtes en ideeën een beetje vorm te geven zodat je er echt van kunt leren.

RADIO staat voor: Reflecteren, Allergie, Doel, Inspiratie en Oefening.

Hieronder ligt ik ze kort even toe, zodat jij jouw RADIO kunt afstemmen op de juiste frequentie en al ontspannend kunt leren zonder enige vorm van extra inzet. Wel zo ontspannen toch?

Reflecteren

Ga eens een beetje mijmeren over je werk, jouw collega’s en de resultaten van het eerste halve jaar hebt bereikt. Je hoeft jezelf maar twee vragen te stellen:
1. Wat ging goed? Vier die successen met een lekkere (alcoholvrije) cocktail naast het zwembad!

2. Wat kon beter? Accepteer dat je jezelf scherp kunt houden door te onderzoeken wat jij beter kan doen. Heb je een of twee punten gevonden? Neem dan nog een lekkere cocktail!

Allergie

Wie of wat zit in jouw allergie? Aan wat kun jij je ergeren? Waar heb jij een hekel aan?
Deze mensen laten over het algemeen te veel zien van hetgeen jij nodig hebt. Een actief iemand heeft bijvoorbeeld een ‘slome duikelaar’ in zijn allergie, omdat die overdreven veel rust in zich heeft. En die rust… ja daar kan een actief iemand eigenlijk enorm veel van leren, terwijl de eerste neiging is om te denken dat die ander ‘fout’ bezig is. De Zwitserse psychiater Jung zei al: “Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.”

Doel

Na het filosoferen over bovenstaande twee punten kun je bedenken wat jij jezelf tot doel wilt stelen voor het najaar. Waar ga jij aan werken als je weer terug bent van je welverdiende vakantie? Ga je meer flexibel werken, je minder druk laten maken en/ of ga je jouw leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen? Waar wil jij op Oudjaarsavond op terugkijken in december?

Inspiratie opdoen

Ga het gesprek aan met mensen uit jouw omgeving om bovenstaande punten eens te bespreken. Leuk om dat te doen met mensen die je vaker spreekt, maar ook erg interessant om hier relatief onbekenden bij te betrekken. Dat kan tijdens de afwas op de camping met de ‘nieuwe buurman’, een leuke persoon naast je in het vliegtuig of ‘gewoon’ met jouw reisgenoot tijdens een jungletour in Thailand. Je kunt je overal laten inspireren door anderen. Het enige dat je hoeft te doen is vragen te stellen en te luisteren. Stel eens vragen als: Wat zou jij doen? Wat is jouw advies voor mij? En tijdens een langer gesprek: Wat is jouw RADIO?

Oefenen

Hoe je echt kunt profiteren van je reflecties? Actie is de sleutel tot succes zegt men, toch zou ik liever zeggen: Practise, practise, practise! Gebruik je vakantie eens om te oefenen met ander gedrag dat past bij het bereiken van jouw doelen. Dus wil je jouw leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, neem dan eens de leiding tijdens een kajaktocht en wil je beter presenteren, ga dan het gesprek eens aan met onbekenden op het strand, wil je wat flexibeler leren omgaan met lastige klanten, onderzoek dan of je iemand kunt vinden die ‘in jouw allergie’ zit en ontdek wat je van deze persoon kunt leren. Spannend? Ik mag het hopen ja! Anders leer je er niets van. Ontspannend? Jazeker, vooral als je het hebt gedaan en kunt terugkijken op weer een succesmomentje!

Zet jij jouw RADIO aan?

Graag hoor ik jouw ervaringen met RADIO na de zomervakantie. Voor nu wens ik je heel veel ontspanning en leerzame momenten toe. Na de vakantie ga ik graag weer aan de slag om je te ondersteunen met leuke trajecten. Of het nu een uitgebreid programma is, een eendaagse training, een 1-op-1 coaching of een leiderschapstraject… na mijn vakantie zet ik mijn RADIO weer op ‘mute’ om volledig af te stemmen op jou!

Succes. Fijne vakantie, doe de RADIO aan en… mens erger je niet!