Toekomstbestendig blijven met jobcrafting

Gepubliceerd op: 8 oktober 2024Geschreven door:
Toekomstbestendig worden met jobcrafting

AVK innovatiecoach Marianne Smits is onlangs geïnterviewd door Management Support over hoe je toekomstbestendig blijft in het AI-tijdperk met jobcrafting.

Toekomstbestendig blijven in het AI-tijdperk: jobcrafting helpt!

Jobcrafting maakt je baan niet alleen relevanter en interessanter, maar is ook cruciaal nu kunstmatige intelligentie steeds meer taken van managementassistenten verlicht of zelfs overneemt. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) verandert de rol van managementassistenten drastisch. AI neemt routinematige taken over, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor assistenten om hun rollen te herdefiniëren.

Innovatie-expert en trainer Marianne Smits: ”AI brengt taakverlichting, en dat scheelt je als assistant ontzettend veel tijd. Copilot helpt bij het prioriteren van je mail. En notulen opstellen kan ook in een handomdraai: een trans­criptie van je tekst hoef je alleen nog maar aan te passen. Gebruik AI om efficiënt samenvattingen van besluiten en actiepunten te genereren”, vervolgt Marianne. “Na de meeting zijn de notulen klaar binnen een kwartier!”

Jobcrafting oftewel Baanboetseren

De tijd die AI je bespaart, biedt een unieke kans om je functie diepgaand te heroverwegen en zelf opnieuw vorm te geven, waardoor je meer voldoening uit je werk kunt halen. Dit heet baanboetseren in het Nederlands, of job­crafting in het Engels. Marianne: “Het zou jammer zijn als je de tijd die je wint met AI vult met taken die je al deed. Dan loop je immers het risico je functie nog verder uit te hollen. Of, als jij zelf niet nadenkt wat de invloed van AI is op jouw rol, dat anderen jouw koers gaan bepalen. Besteed je vrijgekomen tijd aan taken die jouw unieke vaardigheden vereisen. Daarmee bied je échte toegevoegde waarde!”

Vier manieren van jobcrafting

Er zijn vier manieren van jobcrafting, legt Marianne uit: taakcraften, relationeel craften, cognitief craften en con­ textueel craften.

Lees hier het hele artikel

 

Marianne H.M. Smits verzorgt als gasttrainer diverse trainingen zoals AI en de Assistant  en Jobcrafting bij Management Support.