AI of niet? Herken door AI gegenereerde afbeeldingen!

Gepubliceerd op: 4 juli 2024Geschreven door:
AI of Niet - herken door AI gegenereerde afbeeldingen

In een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) steeds geavanceerder wordt, is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen door mensen gemaakte en door AI gegenereerde afbeeldingen. Met tools zoals Microsoft Copilot, Leonardo en Midjourney kunnen verbluffende afbeeldingen worden gemaakt die bijna niet te onderscheiden zijn van echte foto’s. Maar hoe herken je eigenlijk het verschil?

Genereren van afbeeldingen met AI

Het maken (genereren) van afbeeldingen met AI is een boeiende ontwikkeling die de creatieve grenzen verlegt. Copilot, Leonardo en Midjourney zijn slechts enkele voorbeelden van tools die AI gebruiken om afbeeldingen te maken op basis van gegeven input. Deze tools kunnen worden gebruikt voor allerlei doeleinden, van het ontwerpen van marketingmateriaal tot het creëren van kunstwerken. Ikzelf gebruik deze AI tools bijvoorbeeld ook voor illustraties die ik kan gebruiken in mijn presentaties en rapportages. Zie hiervoor ook mijn blog over “Afbeeldingen maken met Copilot

De uitdaging: “AI of niet?”

Om de uitdaging aan te gaan, heb ik een reeks foto’s samengesteld waarbij jij moet raden of ze door AI zijn gegenereerd, of dat het echte foto’s zijn. In deze challenge laat ik je 3 verschillende foto’s zien van topvrouwen uit het bedrijfsleven (CEO’s). Laten we eens kijken of jij het verschil kunt zien!

Deze foto is AI gegenereerd door Midjourney met de volgende prompt: Photograph depicting a female CEO of color in her 50's of a big tech company --ar 2:3 --style raw --v 6.0

Dit is een echte topvrouw: Lisa Su (CEO van chipfabrikant advanced micro devices)

Deze foto is AI gegenereerd door Midjourney met de volgende prompt: a photograph of a female CEO

Zoals je ziet is het niet altijd eenvoudig om te bepalen of een afbeelding door AI is gegenereerd of niet. Soms zijn de details zo realistisch dat het menselijk oog moeite heeft om het verschil op te merken. Kun jij zien wie de echte topvrouw is op deze 3 foto’s?

Hoe herken je door AI gemaakte afbeeldingen

Omdat de kwaliteit van AI gegenereerde afbeeldingen in rap tempo verbetert, zijn er (nog) vaak aanwijzingen die kunnen helpen bij het herkennen van AI-gemaakte afbeeldingen:

  • Let op ongewone details of imperfecties die niet typisch zijn voor echte foto’s. Vooral handen en vingers zijn (nu nog) moeilijk voor AI. Let ook goed op de huid en haren op een afbeelding. Zijn deze net wat te perfect of hangt er bijvoorbeeld een wat onnatuurlijke glans overheen? Of is een onderdeel vervaagd terwijl dat eigenlijk scherp zou moeten zijn? Vervaging geeft diepte aan een foto maar alle onderdelen die op dezelfde afstand op een foto staan moeten ‘even scherp’ zijn. Kijk ook naar sierraden en brillen. Soms houdt een ketting bijvoorbeeld ineens op of wordt het randje van een brilmontuur wel heel erg dun op een bepaalde plek.
  • Bekijk de afbeelding uitvergroot, op pixelniveau, om te zien of er patronen zijn die duiden op gegenereerde content.
  • Gebruik tools zoals “reverse image search” om te achterhalen of de afbeelding elders op internet is gebruikt.

Lukt het je nu wel om de echte topvrouw eruit te halen?

Ik heb mijn collega Niels gevraagd de foto’s te beoordelen. Hij is bij ons de Photoshop specialist, dus hij heeft er wat meer kijk op. Dit is zijn reactie:

Laat ik beginnen met foto 3. Als je daar naar de blonde lokken kijkt, specifiek de krul in het haar linksonder, dan zie je dat deze vervaagd is. Dat zou niet mogen omdat deze krul op dezelfde afstand van de camera zit als de lok links van haar gezicht en die is scherp in beeld. Kijk je naar haar bril, dan zie je dat er iets niet klopt bij het montuur links van haar rechteroog. Dat wordt ineens een stuk dunner. Deze foto is voor mij duidelijk gegenereerd met AI (of slecht gephotoshopt).

Dan de vrouw op foto 1. Een krachtige foto, maar de glans in haar gezicht komt op mij wat onnatuurlijk over (een matte glans) en de huid is net te glad. Het haar ziet er net iets té perfect uit, maar als je goed kijkt zijn de krullen rechts van haar gezicht dikker dan links. Maar al met al nog niet overtuigend bewijs. Kijk je naar de dubbele ketting dan zie je dat de onderste ketting links wel erg abrupt wordt afgesneden door haar jasje. Maar ook dit kan slechte photoshop zijn.

Dan blijft foto 2 dus over. Deze foto is qua kleur en belichting wel bewerkt, maar ik zie zo op het oog (zonder de foto enorm te vergroten) geen vreemde afwijkingen. Ik vermoed wel dat deze foto in een studio is gemaakt met de juiste belichting en dat deze mevrouw is uitgesneden en op een andere achtergrond geplakt.

En inderdaad, op de tweede foto staat mevrouw Lisa Su (CEO van chipfabrikant Advanced Micro Devices). De andere twee dames zijn gegenereerd door Midjourney. De eerste met een uitgebreide prompt (omschrijving van wat je wil zien op de foto) en de tweede met alleen de prompt om een vrouwelijke CEO te tonen.

Bereid je voor op de toekomst

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de opkomst van AI in het genereren van afbeeldingen. Vanuit de AI Act wordt het volgens mijn interpretatie binnen twee jaar zelfs verplicht om door AI gemaakte afbeeldingen te voorzien van een waarmerk dat aangeeft dat deze door AI is gemaakt. Dit zal helpen om transparantie te bevorderen en het vertrouwen in digitale content te vergroten.

Het herkennen van AI-gemaakte afbeeldingen is een uitdagende taak, maar met de juiste kennis en tools kunnen we de grenzen van technologie blijven verkennen. Door alert te blijven op de opkomst van AI en door ons bewust te zijn van de impact ervan, kunnen we de digitale wereld blijven begrijpen en navigeren.

Wil je meer weten over AI en de impact ervan op digitale content? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over AI trainingen en de AI Act.

PS: dit blog is is tot stand gekomen mede dankzij onze creativiteit, AI en doordachte prompts 🙂 wil je weten welke prompt we gebruikt hebben, stuur ons een e-mail via info@avk.nl

Bouke van Kleef
AVK Innovatiecoach