SharePoint – Wat is het?

Gepubliceerd op: 2 mei 2013Geschreven door:
SharePoint tip

De snelste weg naar slimmer en effectiever samenwerken, op iedere gewenste locatie.

Het vergelijk kan gemaakt worden met een netwerkschijf zoals bijvoorbeeld de “P-schijf” binnen het bedrijf. Op deze netwerkschijf kan je bijvoorbeeld alle documenten en afbeeldingen opslaan van een bepaald project en delen met andere binnen de organisatie. Daarmee heb ik de mogelijkheden van de “P-schijf” dan wel een beetje kort door de bocht uitgelegd.

sharepoint-blog-1

In de afbeelding zie je een voorbeeld van een Team Site in SharePoint. In deze team site kunnen we bijvoorbeeld per team “secretariaat”, “Inkoop”, “HRM” en/of juist een project site per project maken. Op zo’n team site hebben alleen medewerkers van die afdeling toegang en per medewerker kun je dan weer veel of weinig rechten toekennen zoals lezen en schrijven of alleen lezen. Natuurlijk kan de verantwoordelijke vaak “Site beheerder” genoemd ook rechten geven aan medewerkers buiten de afdeling of projectgroep.

In de afbeelding zie je aan de linkerkant het zogenaamde “snel start menu” waarin een aantal mogelijkheden voor je klaar staan:

  • Gedeelde documenten: De plaats waar de documenten van die afdeling of project worden opgeslagen. Te verdelen in een mappen structuur en/of met metadata.
  • Agenda: Een team of project agenda die te koppelen is met Outlook zodat alle afspraken van het team/project ook in Outlook zichtbaar zijn
  • Taken: Het centraal bijhouden van de team/project taken
  • Teamdiscussie: Het op een centrale manier discussiëren met bijvoorbeeld het project team

Bovenstaande objecten zijn standaard aanwezig in een teamsite maar je kan dit inrichten zoals je wilt.