Iedere dag slimmer met de ‘2 minuten leren’ methode

Gepubliceerd op: 29 september 2016Geschreven door:
2 minuten leren

Borg de opgedane klassikale kennis met iedere dag een 2 minuten leren video.

Onze missie is om werkend Nederland nóg effectiever en efficiënter te maken.

  • Effectief: De juiste dingen doen; doelgericht zijn.
  • Efficiënt: De dingen juist (slim) doen, het werken aan de snelste oplossing voor een uitdaging.

Het hoogste rendement wordt gehaald uit mensen en teams die kunnen functioneren op het snijvlak van effectiviteit en efficiency.

Om deze missie in te vullen maken we gebruik van de 70:20:10 methode:

70% van leren vindt plaats op de werkplek. Learning by doing. We helpen onze klanten met 2 minuten leren, training/coaching begeleiding; nazorg; werkplekbegeleiding; meten en toetsen; inventariseren, online helpdesk, e-mail helpdesk, online vragenuur.

20% leer je van anderen. We helpen na onze training/begeleiding met; Coaching, feedback geven en helpen op afstand.

10% van leren vindt plaats in een formele training. Wij helpen met het organiseren, leveren en geven van: klassikale training, online training, eLearning, maatwerk advies. Daarnaast stimuleren wij de deelnemers tijdens de fysieke trainingen van elkaar te leren om bij te dragen aan de 20% en 70% uit 70:20:10.

Lees hier meer over onze visie en missie.

Wat is 2 Minuten leren?

Nogmaals, wij geloven 100% in de noodzaak voor klassikaal leren, maar niet zonder combinaties te maken met modernere vormen van leren. Zo beschikken we over een zelf ontwikkelde Blended Leren portal www.trainen.online met standaard en op maat gemaakte eLearning, voorzien van content door onze eigen trainers. Daarnaast geven we trainingen op afstand, van webinar tot online klassikale sessies.

Bij de ‘2 minuten leren’ methode van AVK zorgen we voor drempelloze borging van nieuwe kennis en helpen we deelnemers concrete stappen te maken bij gedragsveranderingen.


In de 2 minuten leren video’s worden deelnemers in kleine stapjes aan de hand genomen bij het toepassen van hetgeen de deelnemer heeft geleerd in een klassikale training. Na afloop van de klassikale training ontvangen de deelnemers 1 keer (of indien gewenst meerdere keren) per week een video van ongeveer 2 minuten. Elke video bevat een terugblik of verdieping op een theoretisch onderdeel en zet je meteen aan het werk met een kleine opdracht of reflectie.

Waarom 2 minuten leren?

2 minuten leren video’s hebben meer effect dan alleen een klassikale training. Met 2 minuten leren willen we leren naar de werkvloer brengen (zie de 70/20/10 methode) en de impact van een klassikale training vergroten. De leercurve, of beter gezegd, de vergeetcurve van een training is bij enkel en alleen een klassikale training en steil dalende curve.

2 minuten leren vergeetcurve

De vergeetcurve van Ebbinghaus © geeft aan dat 77% van de nieuwe kennis is vergeten na 30 dagen. Met 2 minuten leren willen we de vergeetcurve onderbreken en juist van vergeten naar herinneren, toepassen, onthouden en continu verbeteren gaan.

2 minuten leren vergeetcurve onderbreken

Naast dat je beter kan onthouden, omdat zaken worden herhaald en verdiept, zorg je er met 2 minuten leren ook voor dat je bezig bent met steeds verbeteren. Elke dag/week iets doen om iedere keer iets slimmer/beter te worden. Niet een paar trainingsmomenten klassikaal in het jaar, maar continu bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van jezelf.

In de video’s krijg je een opdracht of tip mee waar je meteen mee aan de slag kan. De activerende opdracht/tip zorgt niet alleen voor het beter onthouden en opdoen van meer kennis, maar heeft ook positieve invloed op je houding en gedrag. Met elke video neem je een kleine stap in de goede richting en na afronding van een reeks ben je echt een stap verder of heb je jouw doelen behaald. De impact van een training in combinatie met 2 minuten leren is veel groter dan bij alleen een klassikale training.