7 handige tips om slimmer te werken met Windows

Gepubliceerd op: 28 maart 2024Geschreven door:
Windows tips

Iedere dag maken vele mensen op kantoor gebruik van Windows, en zoals bij veel zaken die we digitaal doen … we doen dat op de manier zoals we gewend zijn en gaan niet actief op zoek naar nieuwe handigheidjes. In dit blog geef ik je een aantal handige tips om slimmer te werken met Windows. Deze tips kunnen je helpen om efficiënter te werken en tijd te besparen. Bijvoorbeeld door handige sneltoetsen te gebruiken of door bepaalde instellingen aan te passen. Zo kun je sneller werken en meer gedaan krijgen in minder tijd.

Handige Windows tips

Er zijn best veel Windows tips die je kunnen helpen om slimmer te werken. Hieronder vind je zeven van mijn beste tips:

1. Het Windows Klembord

Gebruik de Windowstoets + V om het Windows klembord te activeren. Je krijgt dan het klembord als pop-up in beeld en ziet je ‘kopieer en plak’ geschiedenis. Nu kan je elk item uit je klembord plakken op de locatie waar je cursus staat. Je krijgt dus teruggaan naar eerdere teksten die je gekopieerd hebt en zit dus niet vast aan het laatste item wat je gekopieerd hebt om te plakken met Ctrl + V.

2. Emojies in Windows en Microsoft 365

Gebruik Windowstoets + . (Windows+punt) om het emoji venster op te roepen. Nu kun je de standaard emojies gebruiken in je teksten. Handig toch 🤗?

3. Openstaande vensters positioneren en schikken

Met de Windowstoets en de pijltjes toetsen kan je jouw openstaande vensters (apps) positioneren op je scherm. Zo kun je bijvoorbeeld 2 openstaande vensters naast elkaar zetten, netjes uitgelijnd op het midden. Je doet dat door in het actieve venster op de Windows toets en het pijltje naar links of rechts te drukken (afhankelijk van welke kant je dit venster wilt hebben). Klik vervolgens nog een keer op Windows en hetzelfde pijltje om te kiezen welk openstaand venster aan de andere zijde moet worden getoond.  Probeer het maar eens! Als je meerdere schermen gebruikt kan je vensters zo ook makkelijk verplaatsen van je linker scherm naar je rechter scherm.

4. Screenshot uitsnijden

Met Windows + Shift + S maak je een screenshot uitsnede! Handiger dan het knipprogramma in mijn ogen. Als je op deze toets-combinatie drukt krijg je een overlay over je scherm waarna je met de muis een vak kunt trekken over datgene wat je wilt uitsnijden. Na het maken van de uitsnede kan je dit als afbeelding/screenshot plakken in jouw gewenste applicatie, zoals je e-mail of Office document.

5. Tekst uit afbeelding kopiëren en plakken

Misschien wel de beste tip van allemaal… je kunt met Windows 11 willekeurige teksten via een screenshot kopiëren en plakken als gewone tekst. Dus ook tekst van een afbeelding of website! Gebruik daarvoor de toets-combinatie Windows + Shift + T. Je krijgt een overlay over je scherm en kunt met de muis een vak trekken over de tekst die je wilt kopiëren. Vervolgens kan je deze tekst met Ctrl + V plakken. Super handig!

6. Nog meer Windows sneltoetsen

Gebruik sneltoetsen om sneller te werken. Windows heeft veel handige sneltoetsen die je kunt gebruiken om sneller te werken. Zo kun je bijvoorbeeld met de toetscombinatie “Windows-toets + D” snel naar het bureaublad (Desktop) gaan (alles minimaliseren) of met “Windows-toets + E” snel de Windows Verkenner (Explorer) openen.

7. Gebruik de zoekfunctie in Windows om snel bestanden en programma’s te vinden.

Met de zoekfunctie van Windows kun je snel bestanden en programma’s vinden op je computer. In Windows 11 kan je gewoon drukken op de Windowstoets op je toetsenbord en daarna beginnen met typen van je zoekterm. Je kunt bovenaan de resultaten filteren op bijvoorbeeld “Werk” “Documenten”, het Web en bijvoorbeeld “instellingen”.

 

Wil je vaker tips ontvangen over slimmer werken? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, de AVK Update.

Ik wens je veel succes met deze handige tips!

Niels van Aken
AVK Content Developer