Wat is Microsoft Power Apps en hoe maak je een eigen app?

Gepubliceerd op: 25 februari 2022Geschreven door:
Wat is Power App en hoe maak je je eigen app in Microsoft 365?

In dit blog laat ik je kennis maken met een van de pijlers van het “Power platform” van Microsoft 365: PowerApps. Daarnaast kan je een mini-workshop downloaden om zelf je eerste app te maken.

Gebruikers van Microsoft 365 kunnen werken met de vele apps die in de werkomgeving beschikbaar zijn. Natuurlijk ben je bekend met Word, Outlook, Teams, en heb je ook al kunnen (of moeten) werken met Planner, OneDrive, SharePoint, Lists, en Forms. Kijkend in de grote verzameling aanwezige apps heb je misschien ook al Power Automate, Power BI en Power Apps zien staan en heb je je misschien afgevraagd wat dat voor apps zijn? In dit blog leg ik uit wat je met die laatste kan: Power Apps; de app om apps te maken.

Het Power Platform in Microsoft 365

Power Apps maakt deel uit van het zogenoemde ‘Microsoft Power Platform’ binnen de Microsoft 365 omgeving. Het platform biedt gereedschappen voor bewerken, analyseren, en automatiseren van gegevensverzamelingen en processen. Deze bestaat uit de volgende apps:

  • Power Apps: voor het maken van apps om bedrijfsgegevens te beheren
  • Power Automate: voor het sturen/automatiseren van processen
  • Power BI: voor voor het analyseren van gegevens
  • Power Virtual Agents: voor het maken van virtuele conversatie bots

Power Platform in Microsoft 365

Met opzet heb ik dit blog laagdrempelig willen houden. Maar bedenk dat het Power-platform zeer uitgebreide en praktische mogelijkheden biedt om processen met informatiestromen in jouw organisatie te managen. Met kennis van meer geavanceerde technieken zijn functionaliteiten uit te breiden op vele denkbare gebieden. Denk aan documentmanagement, gegevensanalyse, dashboardrapportages of geautomatiseerde goedkeuringsstromen. Daarvoor verwijs ik je graag door naar onze Power Apps en Power Automate training in combinatie met de Power BI training.

Wat is ‘Power Apps’ en waar gebruik je het voor?

Power Apps in Microsoft 365 menu selecterenMet Power Apps maak je apps voor zakelijke behoeften, die kunnen worden gebruikt door jou en door iedereen die jij hebt gemachtigd, binnen de werkomgeving van jouw Microsoft 365. Je gebruikt ‘Power Apps-studio’ als cloudservice in een browser. Power Apps is te vinden als een van vele beschikbare apps in jouw 365 omgeving.

Meld je in de browser aan met je Microsoft 365 account en navigeer gewoon via het menu (de wafel) naar de app om de Power Apps-studio te openen. Power Apps is de ontwerptool die wordt gebruikt om zogenaamde canvas-apps te bouwen. Deze webstudio zit vol met hulpmiddelen om het maken van een app mogelijk te maken en daar hoef je beslist geen programmeur voor te zijn!

Een app wordt gemaakt en opgeslagen in een Microsoft 365-cloudomgeving. Je kunt de app benaderen, bewerken of afspelen vanuit de Power Apps-studio. Apps kunnen gebouwd worden voor  pc-, web- of mobiele en tablettoepassingen. Een Power Apps-app kan je ook afspelen op je smartphone, als je tenminste Power Apps-Mobile hebt geïnstalleerd én als de maker van de app deze heeft gepubliceerd en met jou heeft gedeeld.

Power App voorbeeld gegevens app

Normaliter bevat een app de volgende onderdelen:

  • schermen met galerieën om gegevens uit de bron weer te geven
  • formules en andere logica om de gegevens te bewerken en om te navigeren naar andere schermen binnen de app
  • formulieren om de gebruiker interactief gegevens te kunnen laten wijzigen en terug te geven aan de gegevensbron

Gegevensbronnen voor het maken van een Power App

In de mini-workshop die je hieronder kunt downloaden, maak je een app voor het beheren van gegevens in een SharePoint-lijst. Evengoed had je als gegevensbron Microsoft Teams, OneDrive of een documenten- of afbeeldingenbibliotheek op een SharePoint-site kunnen gebruiken. Maar een andere cloud opslagplaats, met een andere soort gegevensdrager, zoals bijvoorbeeld een SQL-database, Dynamics 365, jouw e-mailberichten in Outlook, of tabellen in Excel, kan natuurlijk ook. Power Apps biedt een scala aan mogelijkheden om verbinding te maken met vele typen gegevensbronnen.

Mini-workshop: Power Apps Quickstart – Maak je eigen app

Dit blog gaat vergezeld van een hands-on workshop “Power Apps Quickstart”; een stap-voor-stap beschrijving die je kunt uitvoeren op jouw computer zodat je het zelf kunt uitproberen. Je kunt deze workshop hier downloaden door de code 997755 in te voeren.

Kennis van programmeertalen is voor deze workshop niet nodig. En hoewel de ontwerpstudio van Power Apps vele mogelijkheden biedt om functionaliteiten uit te breiden, met de nodige toegevoegde logica in geavanceerde formules, laat ik dat hier achterwege. Doel van de workshop is inzicht te krijgen in waar Power Apps voor is bedoeld. Namelijk het maken van apps om gegevens van cloud-locaties op een praktische manier te kunnen bewerken.

Wil je meer weten of dieper op de mogelijkheden ingaan? Bekijk dan onze Power Apps en Power Automate training.

Dick van der Boor
AVK trainer en Microsoft 365 specialist