Shake it up: Online werken werkt!

Gepubliceerd op: 15 juni 2020Geschreven door:
Traininen in het nieuwe normaal

Stap voor stap raak ik eraan gewend. De dag beginnen zonder vroeg op te staan, zonder autorit, zonder files, zonder de hartelijke ontvangst op een locatie. Sommige dingen vind ik fantastisch zoals rustig wakker worden, heerlijk ontbijten en dan pas om 8.30 uur achter mijn laptop aan de slag. Toch zijn er ook zaken die ik mis: de nieuwsgierige blikken, de gesprekken die stokken als ik binnenkom in het trainingslokaal. Ik voel de lichte spanning die er heerst, zowel bij mij als trainer als bij de deelnemers aan de training: wat zal deze trainingsdag mij brengen?

Af en toe nog maar geef ik face to face trainingen. Iedereen werkt thuis. Ik ook. En weet je wat ik daaraan prachtig vind: écht iedereen is beter geworden in online werken in de afgelopen maanden. Gesprekken, vergaderingen, presentaties, trainingen, noem ’t maar op, we doen ze allemaal online. We hebben het inmiddels allemaal onder de knie.

Observatie 1: online werken werkt!

Als dat online werken dan lukt, hoe mooi is het dan om de plek waar je werkt zélf te kiezen. Ik laat de inhoud van mijn werk daarbij leidend zijn. Activiteit gerelateerd werken noem ik dat. Die mails die ’s ochtends mijn mailbox hebben bereikt, die kan ik waar ik ook wil, beantwoorden. Daarvoor hoef ik niet op kantoor te zijn, daarvoor hoef ik zelfs niet achter een laptop te zitten. Beantwoorden van die mails kan gewoon, waar ik ook ben, met mijn telefoon in de hand. Voor creatieve sessies of voor het uitwerken van nieuwe ideeën, daarvoor kom ik het liefst fysiek samen op een inspirerende locatie met de mogelijkheid om ook lekker buiten te kunnen wandelen in het groen. Want groen brengt rust in je hoofd en juist dan krijg ik de beste invallen voor mooie nieuwe plannen. Dat lukt op deze manier veel sneller én beter dan op kantoor.

Observatie 2: Laat de inhoud van je taak je werkplek bepalen zodat jij jouw potentieel optimaal kunt benutten!

Denk eens even terug. Wat heb je de afgelopen weken allemaal geleerd? Hoeveel daarvan was online? En waar was je toen je dit allemaal leerde? Is jouw antwoord gelijk aan dat van mij: ik heb veel online webinars en trainingen gevolgd én vanaf thuis. Hoe vond je dat? Ik vond het prettig. En de interactie met de andere deelnemers en de trainer? De techniek faciliteert dat ook!

Observatie 3: Thuis, online aan je ontwikkeling werken lukt prima!

Toch mis ik de uitwisseling van de blikken van verstandhouding, de kleine arm- of handbewegingen waardoor je direct weer alert en bij de les bent. Ik mis ook het samen koffie drinken. En het allermeeste mis ik het uitwisselen van ervaringen. Als we fysiek bij elkaar komen gebeurt er toch net iets anders. Je ervaart meer persoonlijke binding waardoor je ook andere en meer vragen aan elkaar stelt. Zo leer je meer. Bovendien is het fysiek bij elkaar komen nodig bij bepaalde werkvormen.

Observatie 4: Elkaar fysiek ontmoeten is fijn én draagt positief bij aan je leerproces.

Als ik deze vier observaties zo op me laat inwerken dan zie ik mijn droom werkelijkheid worden. Trainingen verzorgen die een mix zijn van online sessies én fysiek bijeenkomen. Want het gaat zeker niet alleen om efficiency. Het gaat vooral om de effectiviteit van een training. Wat kan ik toepassen in mijn werk of draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Om dit doel te halen moet er een goede mix zijn én daarbij een logische structuur.

Ik zie het al voor me: we starten met een online kick off en check inn. Eventueel geef ik de deelnemers een ‘huiswerkopdracht’ waarmee ze vanaf een zelf gekozen locatie aan de slag kunnen. Voor het ophalen van de bevindingen en de terugkoppeling kiezen we ervoor om fysiek bij elkaar te komen. Die bijeenkomst start na de ochtendspits en voor de middagspits sluiten we de samenkomst af. Zo dragen we ook allemaal bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. De afspraak voor een online wrap up staat al gepland. Soms is die op dezelfde dag maar dat kan ook een ander dagdeel zijn. Zie je het voor je? Een prachtig geheel toch? Nog meer dynamiek dan voorheen!

Wat vind jij? Wordt deze manier van trainen ook jouw duurzame nieuwe normaal? Laat het me weten via marianne@avk.nl. Let’s shake it up: kies voor mixed training / blended learning!

Marianne Smits
AVK Innovatiecoach