Jouw AQ is van levensbelang!

Gepubliceerd op: 10 november 2020Geschreven door:
Hoe groot is jouw Adaptability Quotient

Onlangs werd ik tijdens een telefoongesprek met een goede klant van me gecomplimenteerd. ‘Wat heb jij een hoog AQ!’ kreeg ik te horen. ‘Jij past je wel heel snel aan, aan die telkens veranderende omstandigheden. AQ staat voor ‘Adaptability Quotient. In het Nederlands noemen we dat aanpassingsvermogen. Dat was fijn om te horen en ik herken het ook wel bij mezelf. Je AQ is belangrijk in zowel je werk- als privéleven. Maar wat is AQ nu eigenlijk?

Je aanpassingsvermogen of AQ is de mate waarin je soepel en flexibel kunt reageren op:

  • gewijzigde situaties
  • veranderingen in je werk of werkomstandigheden
  • organisatieveranderingen
  • veranderingen in uw privésituatie

En ondanks al die veranderingen blijf je dan doelmatig handelen.

Hoe zit het met jouw ‘AQ’ Adabtability Quotient?

Check jezelf met onderstaande voorbeelden:

AQ vragenlijst

Heb je vaak een kruisje gezet in kolom ‘ja’? High five ????, dan zit dat aanpassingsvermogen bij jou wel goed. En heb je ook af en toe een ‘nee’ aangekruist dan behoor je tot een heel grote groep van gelijkgestemden ????. Weet dan dat je werkomgeving stimulerend kan werken op (het verbeteren van) jouw aanpassingsvermogen. Hoe meer mogelijkheden er zijn om van je collega’s te leren of cursussen en trainingen te mogen doen, hoe beter het is. Leren en ontwikkelen draagt bij aan een groter aanpassingsvermogen, blijkt uit onderzoek. Zelfs een fijne sfeer, een omgeving waarin collega’s elkaar helpen en ondersteunen, vergroot het aanpassingsvermogen. Ga dus actief op zoek naar collega’s waarvan jij iets wilt leren. Of stel je vragen in LinkedIn-groepen van jouw beroepsgroep of jouw werkveld. Neem een abonnement op interessante nieuwsbrieven of volg moocs (Massive open online courses). Kortom: mogelijkheden en ideeën genoeg. Start nu!

Hoe groter je aanpassingsvermogen is, hoe meer je van waarde bent voor je organisatie. Immers voor iedere organisatie geldt dat zij zich continu moet aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. En de veranderingen komen en gaan ook steeds sneller. Logisch dus dat aanpassingsvermogen als een van de future proof competenties wordt gezien. Een oproep ook aan alle leidinggevenden in organisaties om (nog) meer ruimte te bieden voor het volgen van (online) opleidingen en trainingen. Of als dat niet meer past in het budget voor dit jaar, is het bieden van tijd en ruimte voor collegiale feedback een prima alternatief. Want alleen organisaties met medewerkers die in staat zijn zich snel en makkelijk aan te passen hebben een toekomst. Jouw AQ is dus van levensbelang!

Succes!

Marianne H.M. Smits

Tip: Je AQ direct verhogen? Grasduin eens door alle trainingen die wij als AVK aanbieden.